Fyrlesertips – Per Arvid Åsen
Er du glad i hagearbeid og opptatt av å dyrke egne grønnsaker? Da er boken «Hagebruk og hagevekster på 101 norske fyr» en du må få med deg.
-Det er spennende å se hva man klarer å få til å vokse i hagen – særlig på karrige steder. På mange av fyrstasjonene hadde man ikke tilrettelagt for hagebruk, men likevel klarte familiene som bodde på fyrene å finne små flekker med litt jord for grønnsaksdyrking. Tenk, fyrvokter og fyrassistenter hadde hage etter rang. Botaniker Per Arvid Åsen har studert og reist hva man klarte å få frem av hagevekster på norske fyrstasjoner. Alt har han samlet i boka som er morsom og ikke minst gir inspirasjon til å gjøre egne forsøk med å frem vekster, sier daglig leder Henriette Marie Skjæveland i Norsk Fyrforening.
På Søndre Katland fyr i Spind ved Farsund, dyrker hun poteter. Inspirert av Per Arvid Åsen tar Norsk Fyrforenings daglige leder hver vår ut jorda som har stått i vinterdvale inne i fyret, og setter poteter. -Dette er poteter som må spises med andakt. Jorda kan ikke ligge ute over vinteren, fordi havet vasker den bort under høststormene. Åsens bok inneholder også mange detaljer om de plantene som fortsatt befinner seg på fyrstasjonene. Enkelte planter finner man nesten ingen andre steder. Fascinerende å lese, fortsetter Skjæveland.
Det er ikke bare hagedrift på fyrstasjonene som Åsen har skrevet bok om. Skjæveland trekker også botanikerens bok om hagebruk i norske kloster. – Hagebruk inngikk som en sentral del av driften til nonner og munker av klostre. Her fant man urtehager der det ble dyrket frem mat og medisiner. Marsfiol for god duft og mot feber, malurt mot smerte, ask mot gikt og bulmeurt som bedøvelsesmiddel. Da klosterne ble lagt ned som følge av Martin Luther og reformasjonen, opphørte også hagedriften. Det er utrolig at mange av disse vekstene overlevde uten stell. Da Per Arvid Åsen startet sitt arbeide med å kartlegge hagedriften ved klostrene – så fant han en rekke av klosterplantene, sier Henriette Marie Skjæveland.
Bøkene «Hagebruk og hagevekster på 101 norske fyrstasjoner» og «Norske klosterplanter – levende kulturminner fra middelalderen» er å finne på bibliotekene og i bokhandelen. Bøkene kan også bestilles fra de store nettbokhandlene også. – Per Arvid Åsens bøker er unike historiske grønne reiser, avslutter Henriette Marie Skjæveland.