Grasøyane fyr åpnes for organiserte besøk

Statsforvalteren i Møre og Romsdal åpner for at allmennheten kan besøke Grasøyane fyrstasjon. Forutsetningen er at turene er organisert og at det ikke er mer enn 12 personer per besøk.
I et brev fra Statsforvalteren får Flø feriesenter dispensasjon fra ferdselsforbudet på Grasøyane fyrstasjon. Dispensasjonen gjelder ut 2027.
– Det er positivt at statsforvalteren gir dispensasjon, selv om det ligger noen begrensninger i tillatelsen. Dette åpner for at allmennheten får muligheten til å bli kjent med Grasøyanene og fyrstasjonen, sier daglig leder Henriette Marie Skjæveland i Norsk Fyrforening.

Daglig leder Henriette Marie Skjæveland synes det er positivt at det blir åpnet for at folk kan besøke Grasøyane fyr. Foto: Norsk Fyrforening
Av hensyn til hekketiden så kan ikke folk besøke fyrstasjonen før 10. juli og turene må være avsluttet innen 15. august. Av dispensasjonen går det frem at feriesenteret kan gjennomføre fire turer i uken med maks 12 personer per tur. På hver tur ut til fyrstasjonen er det pålagt at det må være med en guide.
Fyrstasjonen ligger innenfor Runde naturreservat, som er fredet etter lov om naturvern.

Solcellepanelene sørger for strøm på Grasøyane. Foto: Frode Pilskog, Viti/Kystverkmusea
Grasøyane fyrstasjon ble tent første gang i 1886. Det ble satt opp en fyrvokterbolig med en 4. ordens lykt i et tårn på taket, et uthus og et naust.
Et 90 meters båtopptrekk måtte også til for å få båtene opp ved lavvann. Grasøyane fyr fikk noen mindre skader etter flyangrep på slutten av den annen verdenskrig. Etter krigen benyttet Fyrvesenet anledningen til å gjøre om fyret til tørnstasjon uten familiebolig. Fyrtårnet ble også erstattet av et støpejerns tårn. Dette er det siste støpejernsfyret som er satt opp i Norge. Fyret ble automatisert og avfolket i 1986.