Hedret for sitt arbeid med Feistein fyr
Fyrforvalter Gaute Bjorland er tildelt Klepp kommunes frivillighetspris for 2024 for sitt arbeid med å ta vare på Feistein fyrstasjon på Jæren.
– Det å være med på å ta vare på og formidle historien om Feistein fyr er kanskje det som driv meg mest, sier Gaute Bjorland til Jærbladet.
Flere ganger i uken er Bjorkland ute på fyret for å holde det vedlike, Han frakter både medlemmer av Feistein Fyrs Venner og andre ut til fyret i båt.
Feistein Fyrstasjon ble betegnet som en av de verste fyrstasjonene man kunne tjenestegjøre ved. Foto: Norsk Fyrforening
I 10 år har fyrforvalter Bjorland vært engasjert i frivillig arbeid på Feistein fyrstasjon. For denne frivillige dugnadsinnsatsen hedres han med Klepp kommunes frivillighetspris for 2024. Prisen består av et diplom og et kunstverk av en lokal kunstner fra Jæren.
Anerkjennelse
– Jeg kan ikke tenke meg en mer verdig mottaker av frivillighetsprisen enn Gaute Bjorland. Han er en pådriver i arbeidet med å ta vare på Feistein fyr. Nå høst ledet han dugnadsgjengen da de fikk inn nye ovner og ordnet pipa, slik at man kan være på fyret vinterstid også, sier daglig leder Henriette Marie Skjæveland i Norsk Fyrforening.
Norsk Fyrforenings daglige leder, Henriette Marie Skjæveland, gratulerer Gaute Bjorland med frivillighetsprisen til Klepp kommune. Foto: Norsk Fyrforening
Gaute Bjorland er leder av venneforeningen som har leieavtale med Kystverket på Feistein fyr.
– Det er klart det er veldig gildt å få anerkjennelse for det arbeidet jeg legger ned, sier Bjorland om tildelingen frivillighetsprisen.
Gaute Bjorland ble som pensjonist engasjert av kommunen til å delta i formidlingsarbeidet om fyret på Feistein.
– Da kommunen i 2015 overlot ansvaret for drift og bruk av huset og anlegget til Feisteins Venner fulgte jeg selv etter, sier han til Jærbladet.
Feistein fyr ble tent for første gang 10 november 1859 – senere forandret i 1883 og 1904.
Utstillingsfyr
I 1915 ble dagens fyrtårn reist, etter først å ha vært utstilt på Verdensutstillingen på Skarpsno i Oslo i 1914. Da utstillingen var ferdig, ble støpejernstårnet demontert og fraktet til Feistein – der det ble gjenreist og satt i drift året etter.
Feistein fyr ble bygget til Verdensutstillingen på Skarpsno i Oslo i 1914. Etter utstillingen så ble fyret demontert og gjenreist på Feistein. Foto: Oslo Bymuseum
Fyrstasjonen ble bygget som såkalt familiefyr, og ble betraktet som en av de verste fyrstasjonene man kunne tjenestegjøre ved. I 1990 ble Feistein Fyr avfolket og automatisert. Feisteins Venner har drevet Fyrstasjonen siden 2015.
Pådriver
Fyrforvalter Bjorland sier det er vanskelig å forklare med få ord hva han synes er mest fascinerende med fyret og hvorfor han har engasjert seg så mye.
Feistein fyr ble bygget som et familiefyr – og slik så fyret ut i 1894. Foto: Feisteins Venner
– Hele historien til fyret og bygningene på holmen er veldig spennende i seg selv. I tillegg er det både fin og annerledes natur, og dessuten er det et spennende fugleliv på holmen, fortsetter han.
Bjorland har vært pådriver for en utstilling i maskinhuset med tekst og bilder av fugleliv, og dessuten om de mange folkene som har arbeidet og bodd på Feistein.