Kystverket har totalrenovert Hendanes fyr utvendig og arbeider for å få til ny bruk ved fyrstasjonen. Foto: Kystverket

Etter mange år med forfall, så er endelig Hendanes fyr i nærheten av Måløy blitt et vakkert skue. I sommer har Kystverket brukt nær to millioner kroner på å rehabilitere fyrstasjonen som nærmest sto til nedfalls.

– Vi har i mange år fryktet for fremtiden til Hendanes fyr. Fyrstasjonen er ikke fredet og vi var derfor redde for at Kystverket ville nedprioritere arbeidet med å rehabilitere fyrstasjonen, men i sommer har det skjedd en forvandlig som ikke er til å tro. Fyret er blitt renovert totalt utvendig og er ikke til å kjenne igjen. Kystverket fortjener ros for den jobben som er gjort, sier daglig leder Henriette Marie Skjæveland i Norsk Fyrforening.

Forvandling

I løpet av noen hektiske sommermåneder har det vært jobbet sent og tidlig på fyrstasjonen. Kledningsbord, vinduer og tak er totalrenovert til en pris av vel 1,8 millioner kroner. Arbeidet er utført av firmaet Coating Service AS.

Hendanes Fyrstasjon før Kystverkets totalrenovering i sommer. Foto: Norsk Fyrforening

– Fyret er totalrenovert fra grunnmuren til pipa og det er nå reddet fra ytterligere forfall. På takene på både hovedhuset og uthuset har vi tatt ned skiferhellene, lagt nytt undertak med lekter og asfaltpapp, og remontert den originale skiferen. Vi har supplert med litt ny skifer, siden noe av den gamle var dårlig, forteller ingeniør Pål Buch i Kystverket.

Det meste av den gamle kledningen på uthuset måtte skiftes ut. Foto: Kystverket

Daglig leder Arild Mathiassen i Fasadeentreprenøren Coating Service AS og ingeniør Pål Buch i Kystverket er fornøyd med det arbeidet som er gjort på Hendanes fyr. Foto: Kystverket

Uthuset er også blitt rehabilitert denne sommeren. Uthuskledningen er skiftet i sin helhet, mens den originale kledningen på hovedhuset i stor grad blir beholdt. Buch tror kraftig vind har bidratt til utlufting, slik at store deler av kledningen på fyrvokterboligen var intakt.

Stort behov

Kystverkingeniøren er overrasket over hvor god tilstanden på Hendanes er innendørs. – Det er lite eller ingen råteskader å finne. Behovet for en innvendig oppgradering er ikke så prekært som det ville vært om det hadde vært en vernet stasjon. Det er mange fyr langs kysten, og mange som trenger oppussing, legger ingeniør Buch til.

Fyrstasjonen er ikke til å kjenne igjen etter totalrenoveringen. Foto: Kystverket

Hendanes fyrstasjon ligger høyt til i en stupbratt fjellside og består av et bolighus med lykt i et lavt tårn på hjørnet og uthus. Bygningene nærmest «klamrer» seg fast til den bratte fjellsiden ned mot det frådende havet.

90 år

Fyret ble tent i november 1914 og lykta fikk linsa fra nedlagte Lille Torungen fyr. Under Den andre verdenskrig ble fyret angrepet av allierte fly, og både fyrvokteren og flere i hans familie ble skadet. Under rehabiliteringsarbeidene i sommer fant man kulehull fra dette angrepet i taket på Hendanes.

– Kystverket fortjener ros for den jobben som er gjort med å renovere Hendanes fyrstasjon, sier daglig leder Henriette Marie Skjæveland. Fyret kan skimtes i bakgrunnen. Foto: Norsk Fyrforening

Beliggenheten gjorde at Hendanes fyrstasjon ble regnet som en vanskelig plass å bo og arbeide. I de 38 årene fyret var bemannet, var det i alt åtte fyrvoktere og deres familier som drev fyret. Etter 1952 har fyret fungert vært ubetjent og overlatt til seg selv – inntil sommerens totalrenovering.

Ny bruk

Nå arbeider Kystverket for å legge til rette for ny bruk på Hendanes fyr.

Fyrstasjonen «klamrer» seg til den stupbratte fjellsiden. Foto: Norsk Fyrforening

– Fyret er landfast og ligger i et populært turområde. Det er gode muligheter for å gå ut til fyret. Gangstien fra fylkesveien til Hendanes fyr ble satt i stand for noen år siden, sier daglig leder Henriette Marie Skjæveland.

Stien opp til Hendanes ble renovert for noen år siden – slik at det er lett å ta seg frem til fyret. Foto: Kystverket