Kjærligheten til hjembyen var så stor at Vigdis Kittang Ramstad designet sin egen festdrakt med Stabben fyr brodert på ryggen.

– Drakten laget jeg til avdukingen av «Sildegutten» i Florø for 14 år siden, forteller Vigdis Kittang Ramstad.

Vigdis Kittang Ramstad avduket skulpturen «Sildegutten» i 2010, Til seremonien hadde hun laget sin egen festdrakt som en hyllest til hjembyen Florø. Foto: «Utflytterne fra Florø»

Skulpturen «Sildegutten» som er formgitt av kunstneren Nina Nesje, var en gave til Florø fra utflyttede bysbarn. Siden den gang har Ramstad brukt festdrakten ved høytidelige anledninger, og over alt vekker den stor interesse. Senest da hun tidligere i år åpnet det tradisjonelle Sildebordet i byens sentrum. Mange lurte nok på hva som skjedde da åpningstaleren gikk opp på scenen og snudde ryggen til publikum. Stabben Fyr på Ramstads rygg, åpenbarte seg.

Vigdis Kittang Ramstad viste ryggen til publikum før hun åpnet årets Sildebord i Florø. Festdrakten har Stabben fyr brodert på ryggen. Foto: Eigil Kittang Ramstad

– Det var en som sa at jeg måtte vise ryggen på drakten, før jeg holdt talen, forteller hun.

Festdrakten som Vigdis Kittang Ramstad har komponert, består av en rekke broderte karakteristiske detaljer fra Florø-distriktet – som Stabben fyr.

Symbol på byen vår

– Stabben fyr er et symbol på hjembyen vår, for oss eldre utflyttere. Den gang var det hverken videregående skole eller flyplass i Florø. Hurtigruten og fylkesbåtene var dem som fraktet oss hjem. Når vi så Stabben fyr i skipsleia, da var vi hjemme, forsetter Vigdis Kittang Ramstad.

Hjertet i Florø

Hjertet til Vigdis Kittang Ramstad ligger i Florø, selv om hun har bodd på Nøtterøy i flere tiår. Det er ikke bare på festdrakten hun har brukt Stabben fyr som motiv. På hytta har hun en billedvev med fyret på veggen.

På hytta har Vigdis Kittang Ramstad vevd Stabben Fyr på et veggteppe. Foto: Eigil Kittang Ramstad

Hun minnes tilbake til tiden da hun var barn. – Det var dit vi som barn tøffet ut med foreldre og familie, for å hygge oss, og det var godt med fisk å ta med hjem.  Da fyret ble avbemannet så ble det åpnet for publikum. Min far var gjest på Stabben under Florøs byjubileum i 1985, sier Ramstad.

Brevvenn

Et annet minne fra Stabben var da hun i 1960 fikk besøk av en brevvenn fra USA. – Vi dro på fyrsafari til Stabben. Jeg har aldri sett noen klamre seg til vegger og rekkverk som han, forteller hun med et smil.

Det er ikke store boltreplassen på Stabben Fyr. Foto: Norsk Fyrforening

Det gode sildefisket og stor skipstrafikk til og fra Florø viste at det var behov for fyrbelysning i området. Valget falt på det lille bratte skjæret rett utenfor byen.

Hoggestabbe

På avstand ser skjæret ut som en hoggestabbe – derav navnet Stabben. 1. oktober 1867 ble Stabben fyr tent for første gang, Samtidig ble fyret på Kinn tent. Dette var de første fyrlysene i Sogn og Fjordane.

Skjæret Stabben fyr ligger på har form av en hoggestabbe – derav navnet på fyrstasjonen. Foto: Norsk Fyrforening

Den krevende tomta gjorde at det måtte bygges meget kompakt og høyt for å få plass til fyrlykt, fyrvokterbolig, landing og naust. Fyrbygningen ble laftet og plassert på en høy gråsteinsmur. Lyktehuset ble plassert i et lavt tårn på taket av fyrbygningen.

Til tross for den høye grunnmuren viste det seg allerede første vinter at sjøen kom så høyt at en altan ble ødelagt. Året etter ble det derfor bygget en bølgebryter formet som en skipsbaug, på nordsiden der sjøen fra Hellefjorden tok mest.

Imponerende

– Festdrakten til Vigdis Kittang Ramstad er imponerende og viser hvor stor betydning fyrene har for den lokale identitet. Drakten hennes bør inspirere til at andre lager sin egen festdrakt med elementer fra kyst og kystkultur, sier daglig leder Henriette Marie Skjæveland i Norsk Fyrforening.

Norsk Fyrforenings daglige leder, Henriette Marie Skjæveland, er imponert over festdrakten til Vigdis Kittang Ramstad – der Stabben Fyr er brodert på jakkeryggen. Foto: Norsk Fyrforening