Myken – mer enn et fyr
– Det som startet med et ferieopphold på Myken Fyr har blitt til et helt liv her ute på øya. Slik beskriver Kerstin Marthinsen hvordan fyroppholdet på fyrstasjonen ytterst på Helgelandskysten forandret livet hennes trill rundt.
– Kontrastene mellom Oslo og jobbene som HR-sjef i hovedstadsbedrifter – til det å bo på Myken hele året er selvfølgelig store. Det er mange ting som har fått meg til å bli her i så mange år, og det dreier seg ikke bare om naturen, forteller hun.
Siden 1918 har sveipet fra Myken fyrstasjon sørget for trygg lei langs Riksvei 1. Foto: Julie Luneborg
For Kerstin Marthinsen har det vært viktig å kunne bidra til at Myken lever i beste velgående – selv om det i dag 13 fastboende. – Det at vi finner nye veier for å overleve gjør godt og gir mening, sier Kerstin Marthinsen.
Myken Fyr ligger ytterst i havgapet på Helgelandskysten – 32 kilometer fra land. Foto: Lill-Harriet Jonassen
Nylig lanserte hun boka «Øya Myken – maten og menneskene » sammen med Julie Luneborg.
Rik historie
Luneborg har tidligere vært reiselivsredaktør, men har som sin forfatterkollega tapt sitt hjerte til Myken-samfunnet.
Fiskeværet Myken har en lang historie – tilbake til 1600-tallet. Foto: Julie Luneborg
Prosjektet startet som en kokebok, men utviklet seg raskt til å bli noe mye mer. – Etterhvert som ordene kom på papiret tok menneskene stadig større plass. Vi forsto raskt at matkulturen og alt som gjør denne øya så spesiell handler om folk som tar vare på hverandre, forteller forfatterparet.
Fiskeværet Myken har en rik historie. Allerede tidlig på 1600-tallet skal det ha bodd folk på øygruppen, og på det meste bodde det 150 mennesker på Myken. Nå er det 13 fastboende som bor i fiskeværet. Selv om det er få tilbake – så er Myken et livskraftig samfunn med kreative mennesker som viser et unikt samhold og pågangsmot.
Hyllest til kystkulturen
– Boken til Marthinsen og Luneborg er blitt en vakker hyllest til Myken og menneskene som lever der. Forfatterne makter å presentere kystkultur på en god måte – gjennom menneskemøtene og matoppskriftene – ledsaget av utrolig vakre naturbilder fra øygruppen. Gjennom tekst og bilder får vi inntrykk hvor viktig fyrstasjonen på Myken er for lokalsamfunnet – noe Marthinsens historie forteller. Boken viser hvordan alt henger sammen ytterst i havgapet, sier daglig leder Henriette Marie Skjæveland i Norsk Fyrforening.
Bøker som formidler fyr- og kystkulturhistorie er viktig, mener Norsk Fyrforenings daglige leder Henriette Marie Skjæveland. Foto: Norsk Fyrforening
Det første fyrlyset på Myken ble etablert i som fyrlampe i 1892. Trelykta på Jutøyhatten brant ned til grunnen i 1894 og ble erstattet av en støpejernslykt. Fiskerne mente lyset fra lykta var for svakt og tok til orde for at det ble etablert en fyrstasjon på stedet.
Familiefyr
I 1918 ble Myken fyrstasjon tent for første gang. Fyret ble en familiestasjon med bolighus med ekstra rom til reserveassistenten. Fyret ble elektrifisert med landstrøm i 1955 og automatisert tyve år senere.
Utsikten fra Myken Fyrstasjon er fantastisk. Foto: Julie Luneborg
Ekteparet Lill-Harriet og Roald Jonassen driver fyrstasjonen i dag – med muligheter for overnatting.
Fantastisk utsikt
– Jeg visste ikke hvor fint det var her før søringene kom, forteller fyrforvalter Lill-Harriet Jonassen i boka. – Gjestene som kommer opp til fyret for første gang titter storøyde utover den ville utsikten. Myken ligger så langt ut i havet at du nesten ser hele Nord-Norge fra kjøkkenvinduet. Nuvel, i hvert fall nesten hele Helgelandskysten, legger hun til.
Fyrforvalteren er født og oppvokst på Myken.
Myken Fyr tilbyr overnatting i den gamle fyrmesterboligen. Foto: Lill-Harriet Jonassen
På Myken finner man verdens første arktiske whiskydestilleri, som også er Norges største produsent av whisky. Destilleriet ble etablert i 2014, og produserer singel maltwhisky og gin.
Myken Fyr etter solnedgang. Foto: Lill-Harriet Jonassen