Ønsker økt bryggekapasitet på Homborsund fyr
Homborsund Fyrs Venner ønsker å utvide bryggekapasiteten ved den fredede fyrstasjonen i Eide.
Venneforeningen har lenge hatt et ønske å øke bryggekapasiteten ved fyrstasjonen. På den bakgrunn ønsker Homborsund Fyrs Venner å sette i gang dette arbeidet.
I et brev til foreningens medlemmer skriver styreleder Ingvild Berger Langeland at alternativet styret ønsker å utrede er å bruke den ytre østlige moloen som utgangspunkt.
Styret ser for seg å bygge en brygge i forlengelsen av dagens molo. En ny molo gi fortøyningsplasser på begge sider. Videre så ser styret i Homborsund Fyrs Venner for seg en gangvei på vest av moloen inn til land.
Styreleder Ingvild Berger Langeland i Homborsund Fyrs Venner ønsker å få innspill fra foreningens medlemmer til hvordan en fremtid utvidelse av fyrhavna kan se ut. Foto Norsk Fyrforening
– Det vil bli fortøyningsplasser for mindre båter langs den ytre delen av gangveien. Inne ved land ser vi for oss en inntil 4 meter bred brygge for ilandstiging og med plass for en liten båt langsetter, skriver styret i brevet til medlemmene.
Styret mener videre det er muligheter for å anlegge en brygge på utsiden av fyrstasjonens ytre molo med noen ekstra fortøyningsplasser.
Styret ber medlemmene om hjelp til å lage en tegning/skisse/modell som kan vise hvordan et utvidet bryggeanlegg kan komme til å se ut.
Skissen/tegningen ønsker styret å bruke i dialogen med Kystverket og Grimstad kommune for å utrede om et slikt prosjekt kan bli godkjent.
Homborsund Fyrs Venner drifter en leieavtale på 10 årsbasis mellom Grimstad kommune og Kystverket om Homborsund Fyr. Venneforeningen disponerer ikke selv fyrbygningen, men disponerer funksjonærboligen, uthuset og båtbua med tilhørende uteareal.
Homborsund Fyrs Venner har som formål å gjøre bygninger og omgivelser på fyret tilgjengelig for allmenheten. Foto: Norsk Fyrforening
En begrensende faktor for tilgangen er havneforholdene og mulighetene for å fortøye båter. Indre havn ved Homborsund fyrstasjon er liten, trang og svært grunn. Det er også vanskelige strømningsforhold ved det at havna har en gjennomgående kanal som påvirkes av flo og fjære, vind og bølgeforhold fra begge kanter.