Positive til ny brygge på Saltholmen

Lillesand kommune sier ja og har gitt Stiftelsen Saltholmen Fyrstasjon dispensasjon til å erstatte dagens trebrygge med en i betong.
Trebryggen er ni år gammel, men er sterkt skadet av vær og vind. Derfor ønsker stiftelsen som eier fyrstasjonen, å erstatte denne. I fjor høst rev en storm bryggen løs.
– Bølgene rev med seg store deler av bryggen. Vi fant delene igjen på naboøya. Jonny Gunnufsen, med god hjelp fra Skjærgårdstjenesten, gjorde en stor jobb med å få sagd den opp og fraktet delene til land, sier styreleder Johannes Myhre Vallesverd i stiftelsen til lokalavisen Lillesands-Posten.

Saltholmen fyrstasjon ligger vær utsatt til for vær og vind. Foto: Norsk Fyrforening
Av søknaden til Lillesand kommune går det frem at stadige ødeleggelsen av bryggen som følge av værforholdene har ført til økte vedlikeholdskostnader, og venneforeningen finner det nå økonomisk og praktisk uholdbart å fortsette å bygge ny brygge i tre. Videre går det frem at forsikringsselskapet har uttalt at de ikke lenger vil kunne dekke utgifter og kostnader på en ny trebrygge om det i fremtiden skulle bli nye ødeleggelser.
Stiftelsen Saltholmen Fyrstasjon mener en brygge i betong vil være et langt mer robust alternativ, og de tror at den vil kunne stå imot naturkreftene på en mer effektiv måte enn den tidligere trematerial brygga. Dessuten er det tradisjon for bruk av betong som byggemateriale på Saltholmen, da både fyret og eldre bygningsdeler rundt om på holmen er støpt i betong. Den nye brygga vil oppføres i samme størrelse og fotavtrykk.

Styreleder Johannes Myhre Vallesverd (til venste) i Stiftelsen Saltholmen Fyrstasjon er tilfreds med at de får bygge betongbrygge. Her er Vallesverd i samtale med styreleder Torgrim Landsverk i Aust Agder Fortidsminneforening, daglig leder Henriette Marie Skjæveland i Norsk Fyrforeing og styreleder Toralf Taraldsen i Torungens Venner. Foto: Norsk Fyrforening
Før stiftelsen kan sette i gang med ny brygge, så vernemyndighetene gi dispensasjon – ettersom Saltholmen Fyrstasjon er fredet etter Kulturminneloven.
– Vi har god dialog med dem, sier Vallesverd.
Ny brygge gir fordeler
I dispensasjonsvedtaket fra kommunen går det frem at fordelene med en ny brygge, vurderes som betydelige idet det er snakk om en brygge for å sikre allmennheten tilgang til Saltholmen. Dette er et sted med viktige kulturminner og friluftsliv. og Badebåten anløper Saltholmen seks ganger om dagen i sommersesongen, og det kreves god plass til både fortøyning og ilandstigning. Tiltaket er svært viktig for å holde Saltholmen fyrstasjon tilgjengelig for både lokalbefolkningen og besøkende, og ikke minst på en trygg og sikker måte.

Tre generasjoners fyrbelysning kan man finne på Saltholmen. Fyrstasjon, fyrlykt og HIB-belysning. Foto: Norsk Fyrforening
– Vi håper få den ferdig før årets sesong, sier Johannes Myhre Vallesverd.
Saltverk
Saltholmen fyr ble tent for første gang i 1882, og er bygget i betong med et mangekantet fyrtårn med spir i et av hjørnene. Fyret er stort sett bevart slik som det ble bygget, men i 1952 ble fyrstasjonen lagt ned, I dag er det Stiftelsen Saltholmen fyrstasjon som eier fyret.
Opprinnelig var holmen en del av Kjeholmene, men ble omdøpt til Saltholmen da predikanten Hans Nielsen Hauge i nødsårene under Napoleonskrigen startet med saltkoking på holmen. Det var matmangel i landet, og behov for salt pp grunn av de store sildeinnsigene.