Lokalpolitiker Bente Fjellheim har bodd på Stavseng fyr og er som styreleder Randi M. Roer (til høyre) i Skåtøy Vel opptatt av at fyrstasjonen skal bli tatt vare på som det viktige kystkulturminnet det er. Foto: Norsk Fyrforening

I 150 år har Stavseng fyrstasjon kastet sitt lys over skipsleden inn til Kragerø, men nå er fyrlyset fra det kirkelignende bygget på Skåtøy slukket for godt. Samtidig er fyrlyset på søsterstasjonen – Strømtangen – redusert fra stasjon med fyrlinse til ledlys.

– Det er trist å skulle markere 150 års jubileet til to fredede fyrstasjoner på denne måten. Endringene skyldes oppgraderingen av fyrbelysningen i Kragerø-skjærgården til IALA-standard. Det er klart at sikkerheten til sjøs må gå foran, men vi hadde håpet at fyrlyset fra Stavseng og Strømtangen hadde fått «leve» videre, sier styreleder Sven Gj. Gjeruldsen i Norsk Fyrforening.

Fredede Stavseng fyr er preget av manglende vedlikehold og gjengroing. Foto: Norsk Fyrforening

Norsk Fyrforening er opptatt av at Stavseng fyrstasjon blir ivaretatt som det kystkulturminnet fyrstasjonen er og foreningen håper lokale krefter får en leieavtale med Kystverket om Stavseng.

Lokalt initiativ

Nå ønsker Norsk Fyrforening seg et lokalt initiativ som kan bidra til at det 150 år gamle fyret kan bli bevart for ettertiden. – Vern gjennom bruk, er den beste måten å ivareta kystkulturminner som Stavseng fyr, sier daglig leder Henriette Marie Skjæveland i Norsk Fyrforening.

Henriette Marie Skjæveland i Norsk Fyrforening håper lokale krefter kan inngå leieavtale med Kystverket om Stavseng fyr, Foto: Norsk Fyrforening.

Fyret er fredet, men dersom det skal «leve» videre, er det nødt til å bli tatt hånd om på en eller annen måte. Alternativet kan bli at Stavseng forfaller ytterligere eller i ytterste konsekvens bli solgt på det åpne markedet.

Bekymret

– Vårt håp er at det kan komme et lokalt engasjement rundt fyret som vi kan samarbeide med for å få til en fremtidig løsning. Det er nå vi har sjansen til å gjøre noe, sier faglig rådgiver André Schau i Norsk Fyrforening. Han er bekymret for tilstanden til Stavseng fyr.

Mulighetene for fremtidig bruk av Stavseng fyr ble drøftet under et møte på fyrstasjonen. Fra vesntre: Styreleder Randi M. Roer – Skåtøy Vel, daglig leder Henriette Marie Skjæveland – Norsk Fyrforening, faglig rådgiver André Schau – Norsk Fyrforening og lokalpolitiker Bente Fjellheim. Fjellheim har i sin tid bodd på Stavseng. Foto: Norsk Fyrforening

Under et besøk for å markere at fyret er 150 år, møtte Norsk Fyrforening representanter fra Skåtøy Vel og Kragerø og Skåtøy Historielag. Med på møtet deltok også lokalpolitiker Bente Fjellheim, som tidligere har bodd på fyret, og nabo Putte Semb.

Stien mellom naustet og fyrstasjonen på Stavseng er delvis grodd igjen og ufremkommelig. Foto: Norsk Fyrforening

På bakgrunn av møtet så meldte Skåtøy vel inn Stavseng som fyrmedlem i Norsk Fyrforening. – Veldig hyggelig at Stavseng fyr er blitt medlem hos oss, Nå har vi 105 medlemsfyr, sier Skjæveland.

Skåtøy Vel

Skåtøy Vel har tatt på seg oppgaven med å se hvordan lokale lag og organisasjoner kan komme frem til en gruppe som kan inngå en leieavtale med Kystverket.

På grunn av sin karakteristiske form blir kalt «Kjerka på Skåtøy». Foto: Norsk Fyrforening

Norsk Fyrforening tror Kystverket er interessert i å få på plass en leieavtale dersom det kommer et lokalt initiativ.  – Vi er sikre på at Stavseng kan reddes, men det haster. Ved siden av lokale krefter, så må også kommunen være med på laget, sier Skjæveland.

Norsk Fyrforening har god kontakt med Kragerøs ordfører Charlotte Therkelsen om Stavsengs situasjon.

Riksvei 1

– Fyrene langs riksvei 1 har vært svært viktige for lokalsamfunnene. Over hele landet er mange tusen frivillige som på dugnadsbasis jobber for å ta vare på sitt fyr. Stavseng med sin beliggenhet har et stort potensial for etterbruk til glede for allmennheten. Selv om forfallet på Stavseng er stort, så er det ikke umulig å få satt det i god stand.  Vi har mange eksempler fra hele landet der frivillig engasjement rundt nedlagte fyr er blitt en stor suksess. Jeg er overbevist om at dette prosjektet her kunne bli veldig flott, sier Henriette Marie Skjæveland.

«Kjerka på Skåtøy»

Den karakteristiske utformingen av fyrstasjonen gjør at den lokalt omtales som «Kjerka på Skåtøy». Lokalpolitiker Bente Fjellheim har selv bodd på Stavseng fyr og fortalte om fyrlivet på 1960- og 70-tallet. Fyret som nå er gjengrodd hadde blant annet en stor kjøkkenhage med spennende urter og rotfrukter. Det var hennes foreldre som hadde oppsyn med fyrstasjonen frem til 1988.

Styreleder Sven Gj. Gjeruldsen er glad for at Stavseng fyr er blitt medlem av Norsk Fyrforening. Det er Skåtøy Vel som har meldt fyret inn i foreningen. Foto: Norsk Fyrforening

«Tvillinger»

Tidlig på 1870-tallet kom det krav fra Kragerø Sjømannsforening om etablering av fyrbelysning av skipsleden fra Skagerrak og inn til Kragerø. Fyrdirektøren mente behovet ikke var til stede, men takket være lokale stortingsrepresentanter ble det likevel bevilget penger til fyrstasjonene – Stavseng og Strømtangen.

Daglig leder Henriette Marie Skjæveland og faglig rådgiver André Schau var nylig på besøk til fyrstasjonene Stavseng og Strømtangen for å markere at det er 150 år siden «Tvillingfyrene» ble satt i drift. Foto: Norsk Fyrforening

Fyrene var såkalte overrett fyr og begge ble tent i 1874. I 150 år har de to «tvillingene» gitt sikker lei, men nå er det slutt. Stavseng ble slukket tidligere i sommer, mens Strømtangen ble redusert til fyrstasjon med ledlys i en lanterne. – Trist, men jeg er glad for at lanternen blir satt inn i lyktehuset på Strømtangen. Dermed kan man si at det fortsatt lyser fra fyrstasjon – selv om det kun er rødt lys, sier faglig rådgiver André Schau.

Kragerø Kystlag har leieavtale med Kystverket på Bryggerhuset på Strømtangen fyr, slik at allmennheten har tilgang til området. Foto: Norsk Fyrforening

Strømtangen

Ytterst på Rapetangen på Stabbestad ligger Strømtangen fyr. Fyrstasjonen er delvis åpnet for allmenn bruk . – Kragerø Kystlag har en leieavtale med Kystverket om Bryggerhuset på Strømtangen, sier daglig leder Henriette Marie Skjæveland i Norsk Fyrforening.

Daglig leder Henriette Marie Skjæveland under et besøk til Strømtangen fyr. Foto: Norsk Fyrforening

Strømtangen fyr ligger tilgjengelig til for de fleste, da man kan komme dit uten å måtte benytte båt. Det er en kort spasertur fra parkeringsplassen til fyrstasjonen.

Strømtangen fyrstasjon ligger idyllisk til ytterst i Kragerø-skjærgården. Foto: Norsk Fyrforening