Søker etter ny leietager til Hellisøy fyrstasjon
Hellisøy Fyrstasjon utenfor Fedje er lagt ut på anbud. Kystverket søker etter ny leietager av den snart 170 år gamle fyrstasjonen.
– Vi håper Kystverket velger en lokal leietager som har sitt utspring i frivilligheten, slik at fyrstasjonen blir tilgjengelig for allmennheten. Vi ser at Kystverket på vegne av Staten, legger vekt på dette i utlysningsteksten – noe vi synes er flott, sier daglig leder Henriette Marie Skjæveland i Norsk Fyrforening.
Hellisøy fyr ligger idyllisk til Fedje-skjærgården. Det er eid av Staten og forvaltes av Kystverket.
– Vi ønsker at vår kulturarv blir tatt vare på som en bruksressurs og at den skal være grunnlag for kunnskap, opplevelser og verdiskapning. I flere år har vi derfor bidratt til å åpne fyrstasjonene for allmennheten ved å legge til rette for «vern gjennom bruk», i tråd med Stortingsproposisjon nr. 29 (2006–2007), sier avdelingsdirektør Trond Røren i Kystverket.
Ikke forlenget
Kystverket har sagt opp den nåværende leieavtalen med Fedje kommune. Kommunen ønsket i utgangspunktet å forlenge avtalen ut 2025, men etter forhandlinger med Staten ved Kystverket, er partene kommet frem til at nåværende avtale termineres ved årsskiftet.
Fedje kommune har hatt fremleiet fyrstasjonen til en kommersiell aktør som har stått for driften av stedet og gjort Hellisøy fyr tilgjengelig for besøk.
Seksjonsleder Tatjana Eriksen sier Kystverket vil prioritere frivillige organisasjoner med allmennyttige formål når nye leietager av Hellisøy fyr skal velges. Foto: Norsk Fyrforening
– Kystverket må følge de overordnede føringene for utleie av fyrstasjoner som innebærer at ideelle eller frivillige organisasjoner med allmennyttige formål normalt skal prioriteres fremfor kommersielle aktører. Uansett så setter vi krav til at leietageren må være seriøs, og ha et godt og bærekraftig driftskonsept som innfrir kravet om å gjøre fyrstasjonen tilgjengelig for allmenheten, sier seksjonsleder Tatjana Eriksen i Kystverket.
Formidling av Kystkultur
Hun legger til at en ny leietager av Hellisøy også må oppfylle kravene om formidling av kystkultur og vedlikehold.
– Dersom vi konkluderer med at en kommersiell aktør har et betydelig bedre driftskonsept enn en frivillig organisasjon, kan vi vurdere å velge den kommersielle aktøren, sier Eriksen.
Fredet fyr
Hellisøy Fyr ble fredet av Riksantikvaren 28. mars 2000. Fredningsvedtaket setter betingelser for vedlikehold og ivaretagelse av det frede objektet.
Hellisøy fyr ligger vakkert til i Fedje-skjærgården. Foto:Widerøe/Nasjonalarkivet
– Vi oppfordrer interesserte til å sette seg inn i forvaltingsplanen for fyret, der man finner mye nyttig informasjon om fredingen og eiendommen. På Hellisøy fyr er det åpnet for at man kan ha omvising i tårnet på visse vilkår, opplyser seniorrådgiver Siv Senneset i Kystverkert.
Støpejernstårn
Hellisøy ble satt i drift i 1855 som et av ti fyrstasjoner som ble opprettet det år. I dag er bare fire som er aktive som fyr eller fyrlykt.
I løpet av anleggsperioden var opptil 95 mann i sving ute på den vesle øya.
Daglig leder Henriette Marie Skjæveland i Norsk Fyrforening er glad for at Kystverket vil legge vekt på formidling av fyrhistorie og kystkultur når nye leietager på Hellisøy skal velges. Foto: Norsk Fyrforening
Hellisøy er det andre støpejernstårnet som ble satt opp i Norge. Det første var Eigerøy fyr i 1854. Platene til tårnet ble støpt både ved Bærums verk og Marinen Hovedverft på Karljohans vern i Horten. Deretter ble de fraktet med skip og skrudd sammen på byggeplassen. Tårnet på Hellisøy er fôret med murstein innvendig. Lykta i lyktehuset på toppen var av 2. orden og kom fra Nes jernverk i Holt.
Brann
I tillegg ble det bygget boliger, uthus og naust for familiene skulle betjene fyrstasjonen.
Fyrvokterboligen og uthuset på bildet brant ned til grunnen i 1902. Foto: A.B. Wilse/Nasjonalarkivet
I 1902 slo lynet ned i tårnet på Hellisøy og fortsatte via lynavleder og telefonleder til bolighuset, som ble satt i full fyr. Året etter måtte det bygges to nye boliger på fyret, en til fyrvokterfamilien og en til assistenten og hans familie. I 1954 ble fyret elektrifisert med strøm fra land, og fem år senere ble det gjort om til tørnstasjon. I januar 1989 ble Hellisøy fyr automatisert, men på grunn av de meteorologiske observasjonene ble ikke fyret avbemanna før i 1992.
Mange muligheter
– Hellisøy byr på mange muligheter for frivilligheten til å ta vare på fyret, og ikke minst bidra til å formidle den spennende historien til både fyret og menneskene som bodde der i mer enn 100 år, sier Henriette Marie Skjæveland i Norsk Fyrforening.