Alt ligger til rette for flotte fyropplevelser når Norsk Fyrforening inviterer til seminar i tåkelurens hjemby lørdag 21. september 2024. Meld deg via lenken sist i artikkelen.

– Vi ser frem til å arrangere dagsseminaret «Fyr og lur» i Skudeneshavn. Tåkeluren var en viktig del av livet på fyrene i tidligere tider, og da var det naturlig for oss å legge deler av seminaret til Tåkelurmuseet i Skudeneshavn, sier daglig leder Henriette Marie Skjæveland i Norsk Fyrforening.

Kystverkmusea

«Fyr og lur» arrangeres i samarbeid med Kystverkmusea og det er åpent for alle å delta.

Tåkeluren var viktig for sikkerheten til sjøs – både fyr og skip hadde tåkesignaler. Foto: Norsk Fyrforening

– Mange er ikke klar over at det i 1879 kom en lov som påla skip å ha en mekanisk drevet tåkelur om bord. Den nye lovbestemmelsen var utgangspunktet for oppfinner Ole Christian Hansens håndrevne tåkelur for fartøy. Han tok patentet på oppfinnelsen som raskt ble verdenskjent som «Skudeluren». Produksjonen av tåkelurene fant sted på dampskipskaia i seilskutebyen. Det skal ha blitt produsert så mange som 80 000 tåkelurer her fra 1880 til 1960, opplyser Skjæveland.

Variert program

Hun håper riktig mange fra Karmøy og Haugalandet melder seg på og finner veien til seminaret. – Det er fortsatt mange som husker tåkeluren fra Geitungen fyr. Nå ha det muligheten til å bli bedre kjent med tåkelurens historie – enten den befant seg på et fyr eller om bord i et skip, sier Skjæveland.

Fyrene var og er viktige for fiskerne over hele landet. Sildefisket var viktig for Skudeneshavn. Foto: Norsk Fyrforening

Seminaret starter på Havn hotell lørdag formiddag. – Vi har i tillegg til besøk på tåkelurmuseet, lagt opp til byvandring i det fredede bygningsmiljøet og det blir servert lunsj på Havn Hotell, sier Henriette Marie Skjæveland.

Middelalderen

Skudeneshavns historie strekker seg tilbake til Middelalderen, men det var hummer- og sildefiske som skapte vekst, før inntektene fra seilskutefarten bidro ytterligere til byens velstand og vekst. I 1857 fikk Skudeneshavn bystatus og var på den tiden en av landets største sjøfartsbyer.

«Gamlebyen» i Skudeneshavn er fredet av Riksantikvaren. Foto: Norsk Fyrforening

– Mange tror bynavnet stammer fra skutetiden, men det gjør det ikke. Navnet Skudenes antas å stamme fra det norrøne ordet ”skuta” som betyr fremskytende berg. Denne ”skuta” er sannsynligvis bergveggen som vi finner ved byens eldste fyrstasjon, Skude fyr, ved innseilingen til «Norvegr» – Karmsundet, sier Henriette Marie Skjæveland.

Fyrbesøk

Etter lunsj blir det tur til Vikeholmen fyr med omvisning. Fyrstasjonen på Vigeholmen ble satt i drift i 1849 som innseilingsfyr til Skudeneshavn. Dagens fyrbygning er av de første norske fyr som er bygget i betong. Fyrstasjonen ble avbemannet i 1908. I dag er det Skudenes Sjømannsforening som eier og driver Vikeholmen fyr.

Besøk til Vikeholmen fyr inngår som del av dagsseminaret til Norsk Fyrforening og Kystverkmusea. Foto: Norsk Fyrforening

– Dette blir også et høydepunkt. Byens sjømannsforening har vært svært imøtekommende og åpner fyret for alle som deltar på seminaret, forteller Norsk Fyrforenings daglige leder, Henriette Marie Skjæveland.

Påmelding

Påmelding via denne lenken: «Fyr og lur» – seminar i Skudeneshavn – Norsk Fyrforening