Fulehuk Fyr i ytre Oslofjord sto i fare for å bli solgt til private - hvis ikke ildsjelen Thorvald Haraldsen hadde tatt grep. Foto: Norsk Fyrforening

Fulehuk fyrstasjon i ytre Oslofjord sto i fare for å gå til grunne, hadde det ikke vært for ildsjelen Thorvald Haraldsen. Han reddet fyret for allmennheten for 20 år siden.

En artikkel om fyrets fremtid i Tønsbergs Blad var det som fikk ballen til å rulle. – I avisen sto det at fyret kunne bli lagt ut for salg, dersom ikke kommunen ville benytte seg av forkjøpsretten, forteller Thorvald Haraldsen til lokalavisen Øyene.

Thorvald Haraldsen sørget for at Fulehuk Fyr ble sikret fo allmennheten. Foto: Norsk Fyrforening

Kort tid før artikkelen hadde Forsvaret solgt øygruppen Bolærne til den religiøse organisasjonen Smiths Venner. Frykten for at den nedlagte fyrstasjonen havne på private hender, fikk Thorvald Haraldsen til å ta kontakt med Kultursjefen i daværende Nøtterøy kommune med tanke på kommunal overtagelse av Fulehuk.

– Jeg fulgte opp med å skissere mine tanker om at kommunen kunne kjøpe fyret med adgang for allmenheten. Og den skissen var faktisk ikke så langt fra slik det er i dag. Det var fortsatt skepsis i kommunen. Den fryktet dette kunne koste en god del. Men så viste det seg at en som arbeidet for meg, var broren til journalist Terje Knudsen i Tønsbergs Blad. Dermed hadde Knudsen og avisen fått tak i saken. Mens Haraldsen – ifølge lokalavisen Øyene – var på juletrehogst, så ringte journalisten og fortalte at kommunen i prinsippet så ja til å kjøpe Fulehuk. 

Kommunen satt som betingelse at kjøpet av fyrstasjonen ikke skulle påføre kommunen utgifter til sikring, oppgradering, vedlikehold og drift. 

Daglig leder Henriette Marie Skjæveland er fornøyd med at Fulehuk fyr ble sikret for allmennheten for 20 år siden. Foto: Norsk Fyrforening

Thorvald Haraldsen tok beslutningen der og da.  Han hadde solgt seg ned i et selskap han hadde aksjer i.  – Dermed hadde jeg én million kroner som kunne bli kapitalen i den stiftelsen som skulle etableres. Jeg syntes det var en verdig sak å bruke penger på, sier han.

Stiftelsen driver fyret

 – Det startet med familie og venner. Kona mi ville ikke overnatte første gangen hun var der. Forfallet etter å ha stått ubenyttet siden 1989, var skremmende. Men hun ble senere med som en sterk støttespiller og medvirker i oppgraderingen, fortsetter han. 

Fulehuk fyr er et populært utfartssted. Foto: Norsk Fyrforening

For sommerferien 2006, høsten, vinteren og neste vår gikk det nokså i ett. 

I 2006 ble det besluttet å etablere en stiftelse med Fulehuks Venner og Nøtterøy kommune. – Fremtidige venner og støttespillere stilte opp, og Redningsselskapet fraktet oss ut. Ikke å forglemme, er gode venner fra speidertroppen 2. Nøtterøy, som hele tiden har spilt en viktig rolle for oss og for mye kulturarbeid i området. Da var vi i gang, foreningen Fulehuks Venner stiftet, og det første styremøtet holdt, sier Haraldsen til lokalavisen Øyene.

Brygge og landing sørger for trygg adkomst til Fulehuk. Foto: Norsk Fyrforening

I bunnen ligger en driftsavtale hvor stiftelsen har overlatt ansvaret for å drifte, vedlikeholde, oppgradere og sikre Fulehuk Fyr uten av det skal koste kommunen noe. 

Støtte fra stiftelser

Fulehuks Venner har fått økonomisk støtte fra lokale stiftelser og næringsliv til prosjekter som har bidratt til å løfte det nedlagte fyret. Fyret er totalrenovert med nye vinduer og nytt tak. Fyret har et eget anlegg som gjør saltvann om til ferskvann. – På Fulehuk er det lagt ned utallige timer og dagsverk av frivillige gjennom alle de årene vi har drevet fyret.

Ti millioner kroner

– Totalt, med den første millionen, er det nok investert rundt ti millioner. I hvert fall hvis vi regner med det offentliges verdisetting av dugnadsarbeid, som er 350 kroner per time. Vi var stort sett i mål i 2020 Helt avgjørende var det med ny ilandstignings kai og den store plattingen, legger Haraldsen til.

Nå er  Fulehuk Fyr der driftsinntektene gir et visst overskudd. –  Vi driver kulturaktiviteter, som blir sponset en del av Fulehuks Venner, sier Thorvald Haraldsen.

Fulehuk Fyr var den første fyrstasjonen som ble etablert etter bruddet med Danmark i 1814. Fyret ble tent første gang i 1821 og var det første fyret i Norge med tåkesignal – hvis man ser bort fra kanonen på Selhovden som varslet fyrbetjeningen på henholdsvis Markøy og Lindesnes om tåke. Tåkeklokken på Fulehuk ble satt i drift i 1841.

Fulehuk var også det første fyret i Norge hvor kull ikke ble benyttet som energikilde for fyrlyset.

Hollenderbåen fyrlykt erstattet Fulehuk Fyr. Foto: Norsk Fyrforening

I 1989 ble Fulehuk deaktivert og nedlagt som følge av at Kystverket etablerte Hollenderbåen fyrlykt vel en nautisk mil syd for Fulehuk. Fyrlykta er forøvrig tegnet av den legendariske kunstneren Sven Poulsson.

Fulehuk Fyrs redningsmann, Thorvald Haraldsen, i prat om fyr og kystkultur med Norsk Fyrforenings daglige leder Henriette Marie Skjæveland. Foto. Norsk Fyrforening

– Innsatsen til Thorvald Haraldsen og de mange frivillige er imponerende. Jeg er redd Fulehuk var blitt solgt til private, hvis ikke Haraldsen hadde tatt grep for å sikre Fulehuk for allmennheten, sier daglig leder Henriette Marie Skjæveland i Norsk Fyrforening.