«Vern mot storhavet!
Langs hele Riksvei 1 har fiskerihavnene vært livsnerven for mange lokalsamfunn.
Nå presenterer Kystverkmusea en unik utstilling – «Vern mot storhavet» – der alle kan bli med å utforske den 150 år lange historien til havnene som sammen med fyrstasjonene og fyrlyktene, har bidratt til å redde både liv og næring langs kysten.
Gjennom den nettbaserte utstillingen som Kystverkmusea lanserer sammen med Kystverket blir man tatt med tilbake til starten av havneutbyggingen på 1870-tallet – en digital reise gjennom tid og hav. Utstillingen viser hvordan havnene har spilt en avgjørende rolle for kystnasjonen Norge.
Nettutstillingen byr på en rik samling av kart, bilder, og filmer med den den fascinerende historien bak havnene, gjennom både gamle og nye fotografier.
Fiskerihavna i Skudeneshavn er av de som blir «portrettert» i Kystverkmuseas nye digitale utstilling. Foto: Norsk Fyrforening
15 havner er «portrettert» fra Vardø i nordøst til Brattestø i sør.: Vardø, Hamningberg, Berlevåg, Kabelvåg, Østre Nesland, Skjærvær, Nordøyan, Alnes, Silda, Utsira, Skudeneshavn, Obrestad, Jøllestø, Østhasselstrand og Brattestø.
Obrestad fyr ligger nær fiskerihavna med samme navn. Foto: Norsk Fyrforening
Utstillingen viser hvordan havnene har utviklet seg over tid, både geografisk og teknologisk, i takt med fiskerienes skiftende behov og regionenes særegenheter. I tillegg til å vise fram havnenes historie, får man også et innblikk i dagens aktivitet og hvordan Kystverket fortsetter å sikre gode havneforhold langs kysten vår.
Direktør Espen Frøysland ved Kystverkmusea opplyser at utstillingen markerer slutten på et flerårig prosjekt fra Kystverkmusea, og målet er å gjøre denne viktige delen av norsk kystkultur tilgjengelig for alle.
Prosjektet har vært ledet av Kystverkmuseas konservator Kristine Moltu.
Lenke til utstillingen: Vern mot storhavet