alt
100 ÅR PÅ YTTERHOLMEN
Dette er en arkivert artikkel hentet fra vår gamle hjemmeside. Formateringsfeil kan forekomme.

Ytterholmen fyr, på Ytterholmen i Herøy kommune (Nordland), fyller 100 år i 2012. Hensynet til så vel fiskerier som kysttrafikk ble vektlagt da man besluttet å opprette en fyrstasjon på stedet. Fyrdirektøren viste også til den voksende malmtransporten fra Kirkenes og Narvik, som skulle kunne gå trygt utenskjærs.

Som navnet forteller, ligger fyret på en holme ytterst mot storhavet, vest i Gåsværet. Fyrvokter-familiene holdt husdyr, både geiter, kyr, sauer og høns. Foret ble hentet på holmene omkring, og familiene var selvforsynt med melk. Det kom godt med, ettersom det var lang sjøveg til naboene. I begynnelsen av 1950-årene ble fyrstasjonen endret til tørnstasjon, og familiene flyttet i land. Stasjonen ble avbemannet i 2003.

Etter 100 år er det fortsatt mulig å bo på holmen, i fyrboligen. Firmaet Seløy Kystferie driver utleie og transport, og kan tilby 6 soverom med oppredde senger og rengjøring inkludert, for grupper «med sans for det spesielle og ekstreme». Les mer om fyrferie og utleier her.