Statsminister Jonas Gahr Støre og Asbjørn Johansen i full gang med å feste bord under dugnaden på Kvaknes-lykta. Foto Geir Stiansen, Møkkalassets Venner

Statsminister Jonas Gahr Støre deltok store deler av onsdagen på dugnaden til Møkkalassets Venner med å gjøre gangbroen til Kvaknes-lykta i Kilsund ferdig. Venneforeningen har overtatt ansvaret for den nedlagte fyrlykta i Flosta utenfor Tvedestrand, fra Kystverket.

-Vi er svært takknemlig for at statsministeren tok seg tid midt i sin sommerferie til å være med på dugnaden. Vi vet at han har et tett program, men likevel så prioriterer han å delta flere timer på dugnaden vår. Det står det respekt av, sier styremedlem og leder for dugnaden, styremedlem Geir Stiansen i Møkkalassets Venner.

Det har vært et omfattende arbeid med å gjenoppbygge gangbroen ut til fyrlykta på Kvaknes i Flosta utenfor Tvedestrand. Foto: Hans Olav Sørensen, Møkkalassets Venner

-Det var en ære å få jobbe med så fine folk, sier statsminister Støre.

Stiansen forteller at statsministeren inngikk i et av to arbeidslag som gikk i gang med å feste bordgangene på broen. – Han var et arbeidsjern som ikke var redd for å ta i et tak. Det hyggelig når folk med tilknytning til området stiller opp og tar i et tak for fellesskapet, legger Stiansen til.

Steinar Johansen, Hans Olav Sørensen og Asbjørn Johansen er nesten ferdig med gangbroen. Foto: Geir Stiansen, Møkkalassets Venner

Statsministeren har hytte i Kilsund og han har et nært forhold til Kvaknes-lykta og Ytre Møkkalasset fyr. Ved flere anledninger har statsminister Jonas Gahr Støre gitt uttrykk for sin støtte til arbeidet med å bevare fyrene og fyrlykter. -Fyrsaken er viktig og det at statsministeren stiller opp på dugnaden viser at han bryr seg om det viktige dugnadsarbeidet som gjøres daglig  av frivillige på fyr over hele landet, sier Stiansen.

Statsministeren klar til innsats med drillen. Foto: Geir Stiansen, Møkkalassets Venner

Kvaknes-lykta

Møkkalassets Venner som har en leieavtale med Kystverket på Ytre Møkkalasset fyr, tok på seg ansvaret med å ta vare på Kvaknes fyrlykt da den ble deaktivert høsten 2021. -Fyrlykta er et viktig kystkulturminne som må tas vare på. Noe av det første Møkkalassets Venner bestemte seg for, var å gjenoppbygge gangbroen ut til fyrlykta. Den hadde rast sammen for mange år siden, og gjordet nærmest umulig for folk å ta seg ut til den. Nå har dugnadsgjengen under Geir Stiansens ledelse fullført broen – slik at folk nå kan vandre helt ut.

Dugandsgjengen med statsministeren i spissen, Asbjørn Johansen, Geir Stiansen og Steinar Johansen. Foto: Jonas Gahr Støre

Kronglete

Fyrlykta ligger noe kronglede til. Alle materialene måtte kappes til i forkant for så å bli bragt ut til fyrlykta med båt. Det samme med septre og kjetting til rekkverket. Deretter ble det stablet, slik at det skulle bli enkelt for dugnadsgjengen å gjøre broen ferdig.

-Det ligger mye arbeid bak denne broen, men det er hyggelig at vi allerede har fått mange positive tilbakemeldinger fra folk som er glade for at broen nå er tilbake. Det er vårt håp at folk vil benytte seg av gangbroen og legge turen ut til fyrlykta på Vestre Kvaknes. Her har man en flott utsikt til Ytre Møkkalasset fyr og Skagerrak. Gangbroen åpner for nye turmuligheter i Flosta, sier Geir Stiansen.

Han retter en stor takk til Agder Fylkeskommune og Kystverket som har bidratt til at gangbroen ut til Kvaknes-lykta er blitt en realitet.