Nå blir det langt enklere å legge til for å gå i land på Ytre Møkkalasset fyr utenfor Tvedestrand.

– Den nye brygga ble ferdig denne uke, og vi har allerede testet den, forteller styreleder Sven Gjeruldsen i Møkkalassets Venner.

Kystverkets vedlikeholdslag om bord på M/S «Oljevern 02» har den siste uka jobbet på spreng med å bygge brygga, og nå er den ferdig og klar til bruk.

Kystverket har bygget ny brygge på Ytre Møkkalasset Fyr ytterst i Skagerrak. Foto: Norsk Fyrforening

Takk til Kystverket

– Kystverkets dyktige medarbeidere har gjort en kjempejobb med å bygge den nye brygga ute på fyret. Heldigvis så har været vært bra, slik at de har kunnet jobbe med å sikre brygga mot høststormene. Ytre Møkkalasset fyr er ved siden av Søndre Katland fyr i Spind, de to fyrene på Sørlandet som ligger mest værhardt til. Vi har med selvsyn sett hvor vanskelig arbeidsforholdene har vært den uka brygga ble bygget. Møkkalassets Venner er svært takknemlig for at Kystverket har prioritert Ytre Møkkalasset fyr de siste årene. Vi har fått lyset tilbake lyset i tårnet, fyret er totalrehabilitert og nå ny brygge, sier Gjeruldsen som også er styreleder i Norsk Fyrforening.

Nå som dere har fått til så mye på Møkkalasset, hva skal foreningen gjøre nå?

– Vi har en leieavtale med Kystverket som gjør at vi på sikt kan åpne opp for besøk. Før vi kan gjøre dette skal vi grunne og male gulvene i de deler av fyret som vi leier. Videre så blir det vår oppgave å passe på at fyret ikke forfaller og i samarbeid med Kystverket bidra til vedlikehold av fyret som ble bygget i 1888. Møkkalassets Venner har også tatt på oss oppgave med å ta vare på to nedlagte fyrlykter i Flosta. Jeg vil i den sammenheng trekke frem den enorme dugnadsinnsatsen av frivillige som gjennom flere år er lagt ned på Ytre Møkkalasset fyr og de to fyrlyktene. Uten den frivillige innsatsen så ville store deler av vår historiske kystkultur ha blitt borte, sier Gjeruldsen videre.

Styreleder Sven Gjeruldsen i Norsk Fyrforening og Møkkalassets Venner takker Kystverket og vedlikeholdslaget for ny brygge og den jobben som er gjort på fyret de siste årene. Foto: Geir Stiansen, Møkkalassets Venner

– Har dere noen ønsker for fremtiden?

– Vi håper å kunne få Kystverket med på sette opp krana som i sin tid sto på fyret, og så ønsker vi en ny inngangsdør og at vindfanget foran døra blir reetablert. Når gulvene inne i fyret er malt så vil vi etablere en historikk utstilling om fyret og fyrlyktene i Flosta. Når vi er klare med dette er usikkert, da dette arbeidet skjer på dugnadsbasis, avslutter Sven Gjeruldsen.