Plattformen pa knekter
Rester av den gamle plattformen. (Foto: Kystverket)
Dette er en arkivert artikkel hentet fra vår gamle hjemmeside. Formateringsfeil kan forekomme.

Plattform fra lyktehus

Plattformen sett fra lyktehuset. (Foto: Kystverket)

Oljevern

Oljevern03 til kai i Tvedestrand. (Foto: Tvedestrandsposten)

Kystverket Sørøst har nå startet arbeidet med en ny adkomstplattform på Ytre Møkkalasset fyrstasjon.

Tekst: Ola Sendstad

Det har lenge vært planer om å skifte ut betongplattformen ved inngangen til Ytre Møkkalasset fyr utenfor Tvedestrand. Senioringeniør i Kystverket Sørøst Belinda B. Pedersen melder at arbeidet nå er i gang.

– Vi prioriterer dette arbeidet høyt på grunn av sikkerheten til folk som kommer til Møkkalasset. Betongen har krakelert og det begynte å bli utrygt å gå på plattformen.

Det er mye gammel betong som nå bankes vekk. Deretter skal det forskales og støpes ny plattform med nye underliggende knekter. Målet er at det skal se mest mulig ut som den gamle plattformen. Et slikt arbeid ute på et lite skjær som Ytre Møkkalasset krever spesielt utstyr. Fartøyet Oljevern 03 er kalt inn. Det er fra den rivingen nå foregår. Oljevern 03 er et spesialfartøy for Kystverkets oppgaver innen nybygging, vedlikehold og drift av fyrstasjoner, lykter, lanterner, faste og flytende merker.

– De siste gangene Oljevern 03 har vært i området har været vært for dårlig til å kunne holde på ved skjæret. Nå er Oljevern her for å sette opp ny merking i Tvedestrandsfjorden og været er bra nok til at vi kunne sette i gang. Det er vanskelig å si hvor lang tid vi vil bruke. Det er ganske værhardt på stedet og vanskelig å komme til. Hvis vi er heldig med været kan entreprenøren som skal utføre støpearbeidet få gjort dette allerede i løpet av mai.

I 2015 skiftet Møkkalassets venner på dugnad ut det gamle rekkverket som går over skjæret fram til betongtrappa og plattformen. Når Kystverket nå fullfører prosjektet er det en stor forbedring av adkomsten til fyrtårnet – og et godt eksempel på samarbeid mellom Kystverket og frivilligheten.

 

Les mer om Ytre Møkkalasset fyrstasjon HER.

HER kan du følge aktiviteten til Møkkalassets venner eller selv bli medlem.

Les om Oljevern 03 og andre av Kystverkets fartøyer HER.