Daglig leder, Henriette Marie Skjæveland oppfordrer Norsk Fyrforenings medlemsfyr til å ta oppfordringen fra en Norsk Fyrforenings grunnleggere, kulturhistoriker og forfatter Jo van der Eynden om å sette fyrhistorien på kartet under årets kulturminnedager. Foto: Norsk Fyrforening

Det er lagt opp til en spennende kveld når Norsk Fyrforenings æresmedlem Jo van der Eynden kommer til Lyngdal idag – onsdag – for å kåsere om den spennende historien til fyrene langs sørlandskysten.

– Jo van der Eynden har stor kunnskap om både Markøy og alle de andre fyrene på Sørlandet. Markøy i Lyngdal er av de eldste fyrene i landet og var tvilling fyr til Lindesnes, sier styreleder Henriette Marie Skjæveland i Markøy Fyrs Venner.

Markøy Fyrs Venner har et tett samarbeid med Lyngdal kommune om å løfte frem historien til det snart tre hundre år gamle fyret ytterst i havgapet. Styreleder Henriette Marie Skjæveland under et tidligere besøk på Markøy. Foto: Heidi Eikremsvik

Sammen med Jo van der Eynden kommer Jan Robert Jore  og sammen skal la lyngdølene for nærmere kjennskap til sin kystkultur. Det er få steder i landet som har lang maritim historie som distriktet ved Seli, Markøy og Loshavn.

Skjæveland forteller at arrangementet finner sted i Skreli Amfi og det er Lyngdal bibliotek som står bak. – Skammen i norsk fyrhistorie er at Lindesnes fyr får all oppmerksomhet og ære, og så glemmer man at Markøy fyr er like gammelt som dagens fyr på Lindesnes. Med unntak av en kort periode i 1656 – så ble faktisk Markøy og Lindesnes tent på samme dag for 299 år siden. Det et et viktig poeng i norsk maritim historie, fortsetter styrelederen i Markøy Fyrs venner. De to fyrstasjonene var sidestilte – noe som dessverre blir glemt når fyrhistorien skal fortelles. Bålpanna på Markøy står i dag på Lindesnes Fyr, og det er mitt håp at den skal komme «hjem» til Markøy.

Jubileum

Neste år er det 300 år siden det første lyset ble tent og venneforeningen har et godt samarbeid med Lyngdal kommune om fyrets fremtid. Jo van der Eynden som i helga ble utnevnt til æresmedlem i Norsk Fyrforening er en av Norges fremste eksperter innen kystkultur og maritime historie. I fjor ga han ut boka «Kystens Veivisere – norske fyr fra A til Å» sammen med Per Roger Lauritzen – en bok som er nominert til Sørlandets litteraturpris 2023. Jan Robert Jore er en prisbelønnet dokumentarfilm-produsent, som står bak en rekke filmer om fyr og navigasjonshistorie i samarbeid med Lindesnes fyrmuseum.

Tett samarbeid

Markøy Fyrs Venner samarbeider tett med Lyngdal kommune om å løfte fram historien til Markøy og Seli havn. – Vi har et godt samarbeid med kommunen. Historien om Seli havn får ikke den plass den fortjener. Derfor vi historikere som kan løfte denne viktige nasjonale historien opp og  frem. Før veien og broen til Korshamn kom, dro de som bodde der til Farsund for å handle, og ikke  til Lyngdal, forteller Henriette Marie Skjæveland.

Styrelederen i Markøy Fyrs Venner under en dugnad på det gamle kullblussfyret. Foto: Norsk Fyrforening

– Begge foredragsholderne har en formidlingsevne som gjør at du kjenner havlukta når du sitter og lytter i salen, fremholder hun.