Fyrvokterboligen på Sula fyr blir isolert mot kulde. Det åpner nye muligheter på fyret. Foto: Maj Elin Svendahl, Stiftelsen Sula Fyr

I mer enn 18 år har Stiftelsen Sula fyr ventet på at fyrvokterboligen skal isoleres mot kalde vinterdager. Endelig går stiftelsens drømmer i oppfyllelse.

– Vi har ventet lenge på dette, men nå har vi fått penger fra Frøyas museumsfond til å isolere taket, forteller en glad Maj Elin Svendahl. Hun er styremedlem i stiftelsen som siden 2005 har eid fyrvokterboligen, uthuset og naustet på Sula fyrstasjon. Maj Elin Svendahl sier stiftelsen da fyrvokterboligen ble restaurert i 2005, la til rette for etterisolering av taket.

Miljøtiltak

Når nå taket skal isoleres mot vinterens kulde, så har stiftelsen lagt vekt på at dette skjer på en miljø- og bærekraftig måte. – Massen som blåses inn i veggen er svært miljømessige – både som materiale og i produksjonen av den. Materialet som brukes er laget av cellulose hentet fra avisens restopplag. Den skal også være støvfri. I tillegg så vil strømutgiftene bli vesentlig redusert,  sier Svendahl.

Hvorvidt det etter isolasjonsarbeidet er utført blir mulig å overnatte på fyret på vintertid er det for tidlig å si noe om.  – Det er for tidlig å si noe om hvorvidt det blir mulig å leie fyrvokteren på vinteren. Det er opp til  Sula Rorbuer og Havhotell som står for utleie på vegne av Stiftelsen å gjøre, men jeg håper at det skal la seg gjøre en gang i fremtiden, sier hun.

Solnedgang ved Sula fyr. Foto: Maj Elin Svendahl, Stiftelsen Sula Fyr

Det første tårnet på Sula er fra 1793. 11 år senere ble det oppført et nytt dagmerketårn som var i tjeneste til 1909 da det nåværende åttekantede betongtårnet med stort lyktehus ble tent. Tårnet står på øyas høyeste punkt 35 meter over havet.

Sula fyr inngår i fyrkjeden utenfor Frøya med Vingleia, Finnvær og Halten.

Staten ved Kystverket, solgte fyrstasjonen i 2005, men beholdt fyrtårnet i Statens eie.  Stiftelsen Sula Fyr ble dannet i 2003, og fikk etter hvert kjøpe Fyrvokterboligen av Kystverket. Den var da preget av sterkt forfall. Ved hjelp av en gedigen dugnadsinnsats og under rettledning av Riksantikvaren er nå Fyrvokterboligen restaurert slik at den framstår som et vakkert, autentisk og komfortabelt overnattingssted fra påske til utpå høsten.