Fra kortfilmen "Fyrvaktaren" (2018). Foto: Tor Sivertstøl.

Regissør Ole-André Rønnebergs kortfilm «Fyrvaktaren» har blitt vist i 20 land. Nå ligger den fritt ute på nettet – til glede for både filmelskere og fyrvenner!

Viggo Solum spiller en ettertenksom fyrvokter som tviholder på dagenes vante rytme, også når fyret skal avbemannes. Det kjente utfordres ytterligere da en skadet havfrue, spilt av Anne Cecilie Ukkelberg, driver i land. Seeren tas med på et lavmælt drama med Grasøyane som spektakulær ramme.

Unikt innspillingssted
Regissør Ole-André Rønneberg.

«Grasøyane var eit fantastisk fyr å filme på», forteller regissør Ole-André Rønneberg.
– Det var vanskeleg å kome til land, for der er så utruleg langgrunt. Vi kunne berre reise til og frå når det var høgvann. Men det er ei heilt eigen atmosfære på øya. Som om vi var ein del av naturen når vi var der.

Filmen med de storslåtte fyr- og landskapsbildene har blitt vist på over 50 festivaler i 20 land, og denne høsten står den på programmet både i Argentina og Portugal.
– Vi har fått tilbakemeldingar frå mennesker frå heile verda at det er ein unik location, og det kan eg skrive under på, sier Rønneberg.

Fyrhistorien

Grasøyane fyrstasjon ble opprettet i 1886, som familiestasjon med én fyrvokter og husstand. Stasjonen fikk skader under et flyangrep i 1945, og fyrboligen brant ned til grunnen. Under gjenoppbyggingen ble det reist et støpejernstårn, som sto klart i 1950. Driften ble lagt om til tørnstasjon med fyrmester, to betjenter og reservebetjent. Fyret ble automatisert og avbemannet i 1986.

Les mer om Grasøyane fyrstasjon.