Torungen - jubileum 1
En stolt gjeng på feiringen av Torungen-fyrene. Bak f.v.: Torleif Moseid i Aust-Agder Turistforening, tidligere fyrbetjent Per Solli på Torungen, regiondirektør Sven Arild Hansen i Kystverket Sørøst, leder Harald Tallaksen i Torungens Venner og Simen Lunøe Pihl i Kystverkmusea. Foran f.v.: Knut Mørland i Torungens Venner og Martin Hausevik i Kystverket Sørøst. (Foto: André Schau)
Dette er en arkivert artikkel hentet fra vår gamle hjemmeside. Formateringsfeil kan forekomme.

Søndag 7. september var det storstilt jubileumsfeiring for Store og Lille Torungen fyr i Arendal.

Rundt hundre mennesker var samlet da fylkesmann Øystein Djupedal i Aust-Agder åpnet markeringen ved å spille opptak av den gamle tåkeluren. Denne dagen var det nøyaktig 100 år siden jerntårnet på Store Torungen ble tent.

Mye å feire

Torungen-fyrene har mye å feire i år: Det er 170 år siden opprettelsen av både Store og Lille Torungen fyr (1844). I tillegg er det 100 år siden Lille Torungen ble nedlagt (1914). I 1984, altså for 30 år siden, ble Torungens Venner dannet, og for ti år siden (2004) ble Torungen fyr avbemannet.
Tilstede på feiringen var blant annet Torungens Venner, ordfører Einar Halvorsen, fylkesmann Øystein Djupedal, flere ansatte fra Kystverket Sørøst, Aust-Agder Turistforening, Hisøy Historielag, tidligere fyrbetjening, Kystverkmusea og Norsk Fyrhistorisk Forening ved styremedlem André Schau.
Gjestene fikk servert fiskesuppe, og det ble holdt taler av ordfører, fylkesmann, Torungens Venner, Kystverket Sørøst, turistforeningen og historielaget.
Som en del av jubileumsarrangementet hadde også Turistforeningen sin nasjonale turdag, «kom deg ut-dagen», på fyret. Turistforeningen og Barnas Turlag feiret med spennende aktiviteter for barna, blant annet dragebygging.

Torungen 4

Gavesjekk overrekkes av leder for Aust-Agder Turistforening, Svein Hjort-Olsen (t.h.) til leder for Torungens Venner, Harald Tallaksen. (Foto: André Schau)

Vil ha tåkeluren tilbake

I tillegg ble det konsertinnslag med sang, gitar og harpe. Det ble holdt filmvisning og avspilt originalopptak av diafonen på Torungen. Torungens Venner jobber for tiden med Kystverket Sørøst for å få satt tilbake diafonen som en museumsattraksjon.
– Tåkeluren forsvant i 1987, og den tror jeg det er mange mennesker som savner. Vi skulle gjerne hatt luren tilbake, og det tror jeg vil ordne seg etter hvert, sier fyrforvalter Knut Mørland til Agderposten.

Blir del av nasjonalpark

Torungens Venner og Kystverket ga gjestene en omvisning i fyrtårnet. Venneforeningen fikk også overrekt en gavesjekk fra samarbeidspartner Aust-Agder Turistforening.
Fyrene på Torungen er etterhvert blitt svært populære turmål, og i sommer var det besøksrekord på Store Torungen. Fra og med 2016 blir fyret del av Raet Nasjonalpark, som vil strekke seg langs sørlandskysten. Ifølge Mørland vil det bli det andre fyret i hele verden som ligger i en nasjonalpark.
– Fremtiden ser derfor lys ut. Jeg tror fyret bare vil bli enda bedre kjent, sier Mørland til Agderposten.