Styret i Hestskjærets Venner. Fra venstre: Jan Magne Sørvik, Marianne Johnsen, Jan Ove Kløven, Inge Ottar Knutsen, Paul Kåre Aandahl, Wenche Hoel og Marit Utheim. Foto: Hestskjærets Venner.

Hestskjær fyr har fått nytt liv!

Venneforeninger langs Norskekysten er flinke til å markere fyr-jubileer. Da august måned kom, var gjengen ved Hestskjær fyr klar for feiring. Hvem skulle trodd det for noen år siden?

Etter to og et halvt år som «fyrløse» fikk Hestskjærets Venner endelig nøklene tilsendt fra Kystverket i region Midt-Norge. Så 3. juni 2019 blir derfor en merkedag for oss fyrentusiaster ute i havgapet. Vi er ikke lenger ei fyrløs venneforening! Vi fikk tilgang til fyrstasjonen, kontrakt med Kystverket og en HMS-gjennomgang med Kystverkets to guider. Så var vi klare for å ta tak i opprydningsarbeidene ute på Hestskjæret. I to måneder ryddet og klargjorde vi til åpent fyr og jubileumsmarkering. Ordfører Ingrid Ovidie Rangønes var også med på dugnad.

Samarbeidet med Kystverket i region Midt-Norge er godt, og den tilliten de viser oss, skal vi ta godt vare på. Vi har fått tilgang til fyret, og vi skal få det til å skinne.

140 år – det må feires!

Ordfører i Averøy kommune, Ingrid Ovidie Rangønes.

Jubileumsmarkeringen på Kjønnøyneset ble en suksess. Fullt hus med tale av ordføreren, blomsteroverrekkelser, gavemidler fra SpareBank 1 Nordvest, musikalske innslag av Håvard Kongshaug og æresmedlemskap til Br. Aandahl AS. Det ble også tur til fyret denne dagen. Hedersgjesten Jorunn Henden, snart 91, var med. Jorunn levendegjorde livet på fyret, og sammen loset vi gjestene igjennom fyrstasjonen med bilder og fortellinger. Det skal sies at hun er den siste gjenlevende som har bodd ute på Hestskjæret. Hun var sju år på Hestskjæret og sju år på Halten.

Ved vår første åpne dag fikk vi besøk av 83 gjester fra 5 nasjoner. Hele skjæret var fullt av folk som kom med egen båt, ble skysset ut eller padlet. Mat og drikke ble vi tom for, for hvem hadde forventet storinnrykk? Vi jublet!

Besøkende fikk en strålende dag på Hestskjæret.

Glødende engasjement

Siden vi fikk tilgang til fyret, har mye skjedd. Vi har rundet over hundre besøkende på to åpne fyrdager. Vi har fått laget sølvsmykke og T-skjorter, og en egen sang er under produksjon. Våre temakvelder igjennom året samler folk og skaper et godt miljø rundt kystkulturhistorien. Det er fullt hus hver gang. Vi har 150 medlemmer og 8 bedrifter som er medlem hos oss, og vi ønsker oss stadig flere.

Hestskjærets venner inviterte Stavnesets venner og Kvitholmens venner til idémyldring ute på Kjønnøyneset i 2017. Dette har vi fortsatt med, og alle de tre venneforeningene har hatt god nytte av disse sammenkomstene. Vi anbefaler andre fyr å gjøre det samme. Kystverkmuseas Frode Pilskog besøkte Hestskjæret nå i oktober. Han ble, som oss, utrolig begeistret over plassen, fyret, arkitekturen og beliggenheten.

Fyret som alltid har stått der, har fått et nytt liv. Stadig dukker det opp nye historier om fyret og personer som har bodd der. Folk har begynt å engasjere seg mer og virkelig bry seg om Hestskjær fyr. Nå håper vi bare at kommunen og politikerne i dette landet ser verdiene i fyrbygningene langs kysten. Vi i Averøy kommune bryr oss om fyrene våre – Stavneset og Hestskjæret.

Familien Albertsen. Sønn, barnebarn og oldebarn av Lars Albertsen var ute og så hvor han arbeidet. Lars Albertsen var siste fyrmester (1974-1986) ute på Hestskjær fyr.

Fyrglede i media

Fyret i vårt hjerte har blitt omtalt i Ut på tur på radioens P1 og i Min tur på det lokale TKTV. I disse dager har fyret fått mye oppmerksomhet av NRK Møre og Romsdal. 9. oktober var det et TV-innslag, og det var et lengre innslag i P1 10. oktober. Senere i høst blir det nasjonalt innslag på Norge Rundt. Så følg med!

NRK TVs nyhetssak om Hestskjæret fyr 9. oktober 2019.

Tekst og foto: Marianne Johnsen.

Hestskjær fyr ligger i den værutsatte Hustadvika utenfor Averøy. Fyret ble først tent 1. november 1879 og var det første fyret langs norskekysten som tok i bruk klippapparatet, en svensk oppfinnelse av admiral von Otter. Fyrlyset kunne nå utnyttes på en langt bedre måte enn tidligere. I 2016-2017 ble fyret malt opp utvendig, og i 2018 fikk det LED-lys.