Det var rene folkevandringen opp til den nye Dagsturhytta i Farsund. Folk trosset snøvær og vind for å være med på den offisielle åpningen av dagsturhytta «Havblikk» på Kirkeskaret. Når man kommer opp den tilrettelagte stien til hytta åpner landskapet seg med en fantastisk utsikt over havet. Her fra kan man se tre viktige fyrstasjoner, Lindesnes, Markøy og Søndre Katland.  

Selve åpningen sto Søndre Katland-venn Jacob Spinnangr for. I sin humoristiske tale fremholdt han at han var glad kommunen har sørget for at veien opp til hytta var tilrettelagt for rullestolmisbrukere. Da saksen ikke ville kutte båndet første gang, kom det tørrvittig fra han: – Det var da dårlige batteri på denne saksa. Spinnangr er selv er avhengig av rullestol og veien opp til Dagsturhytta er anlagt slik at det skal være mulig for alle å kunne benytte hytta. Han er for øvrig bror til styrelederen i Søndre Katlands Venner, Bernt Erik Spinnangr

Flere hundre mennesker tok del i arrangementet søndag, og allerede i dagene før Dagsturhytta åpnet hadde mange langt turen opp for å nyte den vakre utsikten og for å se nærmere på den nye friluftstilbudet i kommunen.

Inne i hytta er det god plass til å sitte ned, nyte utsikten og nistepakka. Lokal litteratur med flere fyrbøker er det også mulig å fordype seg i under besøket på hytta.

Fylkesvaraordfører Bjørn Alfred Ropstad, Farsunds ordfører Arnt Abrahamsen, kultursjef Janne Leithe og styreleder Henriette Marie Skjæveland fra Norsk Fyrforening var blant de mange som var tilstede under åpningsseremonien. Gaven fra kommunen til fylkeskommunen var en lyslanterne med sandblåst motiv av Søndre Katland fyr. Fløytisten Anija Markovina Wormsenog og  gitaristen Issa Molina sto for de kulturelle innslagene.

Dagsturhytta er et samarbeidsprosjekt mellom Sparebankstiftelsen SR-bank og Agder fylkeskommune. Alle kommune på Agder har sagt ja til å bli med i prosjektet og i løpet av noen år vil det være 25 Dagsturhytter på Agder. Feste Sør AS vant en arkitektkonkurranse med «Qgd». En av ideene er at Dagsturhyttene er like fra kommune til kommune.  Hensikten med dagsturhyttene er å skape attraktive turmål som kan bidra til at flere kommer seg ut på tur i hverdagen der de bor. Målet er at dagsturhyttene skal gi mer friluftsliv, økt fysisk aktivitet og gode naturopplevelser for både fastboende og tilreisende i Agder.

Bål og boller

Vanse speidergruppe under ledelse av Monica og Jan Martinsen hadde sørget for bål og servering av bålkaffe, pølser, boller, Kvikklunsj og klementiner til de mange som hadde lagt søndagsturen opp til Kirkeskaret i Farsund for å være med på den offisielle åpningen.

Folk trosset vær og vind for å ta del i åpningen av Dagsturhytta i Farsund. Fra hytta kan man se til tre viktige fyrstasjoner som har reddet mange liv til sjøs. Foto: Henriette Marie Skjæveland