Skalmen fyrstasjon fotografert tidlig på 1900-tallet. Nå er dette kystkulturminnet til salgs. Foto: Arkivverket

Eiendomsmegler Morten Boxaspen Høvik har fått et meget spesielt oppdrag. Han skal nemlig selge fyret der hans oldefar Lars Skarpnes, var fyrvokter.

– Det at både oldefar og bestefar var på Skalmen fyr, var noe av årsaken til at jeg tok på meg dette oppdraget, sier eiendomsmegler Morten Boxaspen Høvik i Kristiansund. Foruten å ha vært fyrvokter på Skalmen, så har Lars Skarpnes vært fyrvokter både på Marstein fyr og Leirvik fyr.

Eiendomsmegler Morten Boxaspen Høvik har oppgaven med å selge fyret der hans oldefar var fyrvokter. Foto: Eiendomsmegler1

Han forteller at det har vært stor interesse for Skalmen fyr etter at det ble lagt ut for salg. – Jeg har stor tro på at fyret blir solgt til noen som vil ta vare på fyret, sier han.

Skalmen fyr ligger idyllisk men værhardt til. Foto: Frode Pilskog, Kystverkmusea/Viti

Høviks bestefar som gikk bort før jul i fjor, var ofte på Skalmen fyr. – Han måtte stadig ut på fyret der han hadde vært som barn. Derfor har jeg vært der flere ganger. På de rette dagene er dette en idyll ute i havet. Men når været ikke er det beste kan det være nærmest umulig å komme seg dit med båt. Det ligger midt ute i havet. Neste stopp er Amerika, fortsetter Høvik i Eiendomsmegler1.

Værhardt

Skalmen ligger vært hardt til, men eiendomsmegleren er ikke i tvil om at det er fullt mulig å rehabilitere fyret til glede for allmennheten. Hans bestemor bodde på Dyrnes og selv har han fritidsbolig der. – Lokalbefolkningen har et forholdt til Skalmen og det er en venneforening som kan være interessert i å legge inn bud på fyret.

Styreleder Asbjørn Jonassen Dyrnes i Skalmens Venner har signalisert at de kan være interessert i å ta vare på Skalmen fyr – men foreløpig har de ikke tatt stilling til å om de skal legge inn bud på fyrstasjonen. – Så langt er det ikke kommet inn bud – men det kan raskt forandre seg. Det er lagt opp til visning i neste uke, sier Høvik.

Skalmen fyr består av et lafta bolighus med plass til fyrvokterfamilie og en enslig assistent. Fyrlykta ble plassert i et lite tårn på taket. I tillegg ble det bygget inn et bifyr på veggen av 2. etasje. Et uthus med et lite fjøs, et naust og ei brygge hører også til fyrstasjonen.

Polarhelt

Skalmens første fyrvokter var førstestyrmann Anton Lund. Han var med på Roald Amundsens Gjøa-ekspedisjon.  Fyrvokter Lund hadde med seg en sledehund fra denne ekspedisjonen ut på fyret, og det skal være er spor etter hunden i sementen på fyrstasjonen.

Anton Lund Fikk jobben som den første fyrvokteren på Skalmen fyr i 1907. Her jobbet han frem til 1912 da han ble fyrvokter på Ørsvaag i Kabelvåg. På Skalmen fyr hadde han en sledehund som han hadde med seg fra Gjøa-ekspedisjonen. Ennå sees spor etter hunden i sementen på fyret. Foto: Frammuseet

– Det bodde folk på Skalmen til 2002. I  2008 ble lyset slukket og fyret nedlagt. I dag ser det ut som det ikke har vært folk der på minst 50 år. Det skyldes mye vær og vind. Så bygget er i dag i dårlig stand, men det er fullt mulig å sette det i stand,  sier Høvik.

– Skalmen har en spennende historie – noe som kommer frem ved at meglerens oldefar var fyrvokter der. Hvis det er noen som leter etter familiemedlemmer som har bodd på fyr, så anbefaler jeg at de tar kontakt med Slekt og data, sier daglig leder Henriette Marie Skjæveland i Norsk Fyrforening.