Guide og vaktmester Pierre Cordier ved Courdouan fyrstasjon, hyller Augustin Fresnel og den eksepsjonelle betydningen Fresnels linse har hatt og fortsatt har inn skipsnavigasjon. Foto: Phare de Courdouan

Det franske myntverket – Monnaie de Paris – gir ut en minnemedalje i gull for å markere at det 25. juli i år er 200 år siden den første Fresnel-linsen ble tatt i bruk innen skipsnavigasjon. August Fresnel revolusjonerte det moderne fyrvesenet med sin trinnlinse. Linsen ble montert i Frankrikes eldste fyrtårn, Courdouan.

Minnemedaljen har en diameter på 34 mm og har Augustin Fresnells første linse og Cordouan fyr på aversen, mens reversen er preget med 2023 og logoen til myntverket. Minnemedaljen kan kjøpes på nettet eller i fyrbutikken på Courdouan.

Den første Fresnel-linsen ble montert på Courdouan fyrstasjon for snart 200 år siden. Foto: Phare de Courdouan.

Fyrenes patriark

Courdouan fyr blir betegnet som «fyrenes patriark» og ligger syv kilometer til havs utenfor Royan i Biscaiabukta. Med sine 67,5 meter er det verdens tiende høyeste fyrtårn i tradisjonell forstand. Byggingen av fyret startet i 1584 og ble ikke ferdig før i 1611.  Fyret blir betegnet som et rennesansemesterverk og er tegnet av den franske arkitekten Louis de Foix. Han hentet inspirasjon fra romerske mausoleer, palasser, katedraler og fortene i renessansen. I 2021 ble fyret på grunn grunn av sin enestående renessansearkitektur og dets vitnesbyrd om utviklingen av fyrtårn innlemmet på UNESCOS verdensarvliste.

Minnemedalje i gull er gitt ut i anledning av Fresnel-jubileet.

Reddet millioner

Linsen som har reddet millioner fra forlis og død på havet er en av mange jubileums-markeringer i Frankrike og i resten av verden. I 1819 ble Augustin Fresnel medlem av den franske fyrkommisjonen. Han var opptatt av å forbedre sjøsikkerheten langs den franske kysten og gikk i gang med å utvikle en linse som kunne kaste lyset fra fyrene lenger enn hva man da kunne.  Tester fra 1820 til 1822 viste at Fresnels linse var mer effektiv enn enhetene med parabolske reflektorer som ble brukt på den tiden. En prototype på 76 cm i full størrelse ble installert på Triumfbuen de l’Etoile, som da var under bygging. Lyset var synlig på vel 32 kilometers avstand. Stilt overfor denne suksessen bygde Fresnel en modell i naturlig størrelse bestående av seks linser for Cordouan-fyret og lyset i linsen ble tent for første gang 25. juli 1823.

Fyrkommisjonen forpliktet seg etter dette til å utstyre så mange fyr som mulig med den nye optikken.

Boken «Fresnel-linsen» ble lansert 1. april.

Ingen aprilspøk

1. april ble det lansert en rykende fersk bok om Augustin Fresnel og hans linse som revolusjonerte en hel verden. Boken «Fresnel-linsen» er skrevet av Pierre Cordier. Forfatteren har arbeidet som vaktmester og guide ved Courdouan fyret siden 2016. I boken hyller han Augustin Fresnel og den eksepsjonelle betydningen Fresnels oppfinnelse har hatt og fortsatt har den dag i dag.  Spørsmålet er om Fresnel i 1823 forutså hvilken betydning hans nyvinning skulle ha for utvikling av fyrlys, billykter og kameralinser.