Obrestad fyrstasjon. Foto: Asle Haukland.

Obrestad fyrstasjon var stengt for oppussing i to år, men nå satser Hå kommune på utstillinger og aktiviteter. Til helgen er det familiedag og Johnny Cash-konsert!

Obrestad fyr ble avbemannet i 1991. Anlegget ble fredet i 2000, og da kommunen tok over bygningsmassen i 2006, var det tekniske interiøret fortsatt intakt. Og slik er det ennå, så på Obrestad får du et øyeblikksbilde fra sluttfasen da fyret var betjent.
– Her ønsker vi å kombinere formidling om fyret og lokalhistorien med nye spennende aktiviteter, sier Elisabeth Søyland, som jobber med formidling og markedsføring.

Familiedag og konsert

Søndag 29. august kan familier utforske fyrstasjonen og utstillingene, og barna kan prøve seg på maritimt håndverk. Kanskje de får høre «stuten på Obrestad»? Fyrets gamle tåkelur kan ikke brukes lenger, men det er bevart opptak av den imponerende «rautingen».

Utpå ettermiddagen er det utekonsert med bandet Aaslandbros, som hyller legenden Johnny Cash. De gjenskaper sanger fra artistens mest kjente plater.
– Bandet er veldig populært, også blant et yngre publikum, forteller Søyland.

Rogalands-bandet Aaslandbros spiller på Obrestad fyr 29. august.

Etter konserten vil fyrlyset bli tent, for Jæren Kystlag og kommunen har fått tillatelse til å benytte det ved spesielle anledninger.

Obrestad er et flott besøksmål også på dager uten arrangementer. Det er både faste og midlertidige utstillinger i de gamle fyrbygningene.
– Vi har åpent seks dager i uken hele sommeren, og om våren og høsten er det søndagsåpent.
Søyland forteller også at overnattingstilbudet er åpent hele året, og det er så populært at alle helger er fullbooket til uti desember.

Den faste utstillingen er ny og spennende. Fyret har hatt ulike funksjoner opp gjennom tidene, så både folk og bygninger har vært gjennom mange endringer.
Frem til 18. september kan du se utstillingen om Norges og Rogalands rike tradisjon for gitarbygging. Visste du at Idar Runde (f. 1929), som var fyrvokter på Obrestad i 22 år, lagde hele 43 Hawaii-gitarer?

Vern gjennom bruk

Den første fyrbygningen, som ble tatt i bruk i 1873, er et kalket granittbygg. Som bolig var det fuktig og kaldt, så det ble reist et bolighus i tre i 1905. Granittbygget ble til maskinhus, og tårnet vi ser i dag, stammer fra krigens dager.
– Tyskerne bygde tårnet i 1942, for de trengte utkikkstårn. Etter krigen ble fyrlyset, som satt på vestsiden av fyrbygningen, flyttet opp i tårnet, forteller Søyland.

Maskinhuset og betongtårnet på Obrestad har blitt flott restaurert. På gavlveggen stikker tåkeluren ut, ofte kalt «stuten på Obrestad». Foto: Martin Worts, 2021.

På et tidspunkt ble granittbygget sandblåst, men nå har det blitt kalket igjen, og i dag er det altså museum.
– Anlegget er jo fredet, så her praktiserer vi vern gjennom bruk. Fyrbygningen står i stor grad som den var ved avbemanningen. Boligene, hvor vi tilbyr overnatting og lokaler til selskap og møter, er bevart som de var på utsiden, men modernisert inni, avslutter Elisabeth Søyland.

Vil du besøke Obrestad fyr, finner du info her, og du kan også lese om arrangementene søndag 29. august.