Gunnar Eide fortalte historier om fyrvokter og hva som skjedde under krigen til en engasjert gjeng. Foto: Marianne Johnsen

Fyr i krig og fyr i kunsten sto i fokus under helgens fyrhistoriske seminar i Lødingen. Et høydepunkt for seminardeltagerne var en tur ut til historiske Barøya fyrstasjon som ligger ved innseilingen til Narvik. Fyret spilte en spesiell rolle under kampene om Narvik i april 1940.

Ordfører Hugo Jacobsen ønsket alle seminardeltakerne velkommen til Lødingen. Her sammen med Gunnar Eide.

Seminaret inngår i en rekke med regionale fyrhistoriske seminar som Norsk Fyrforening arrangerer i samarbeid med Kystverkmusea. Allerede i ordfører Hugo Jacobsens velkomsttale på seminaret kom han inn på de lokale fyrstasjonenes betydning under kampen om Narvik da Tyskland hadde okkupert Norge 9. april 1940. -Vi setter pris på at Norsk Fyrforening har valgt å legge seminaret til Lødingen. Det betyr mye for lokalsamfunnet, sa ordføreren. Kampen om Narvik var hovedtema for Krigsminnemuseet i Narviks, Kristoffer Østnes foredrag. Et foredrag som engasjerte de fremmøte i det fullsatte møtelokalet. Med stor innlevelse fortalte Østnes om hvordan tyskerne hadde forberedt seg på angrepet på malmbyen, og hvordan fyrene i Ofoten spilte en rolle. Fyr i krig er et mer ukjent kapitel i fyrhistorien og Frode Pilskog fra Vitimusea fulgte opp Østnes ved å fortelle mer detaljert om fyrene under krigen og den rollen de spilte under okkupasjonen.

Kristoffer Østnes Foto Skibsaksjeselskapet Hesvik

Utbygging

Frode Pilskog holdt også foredrag om utbyggingen av fyr- og merkevesenet i Nordland – og viste fremveksten av fyr og ikke minst fyrlykter under forskjellige epoker i historien fra begynnelsen av 1800-tallet og frem til i dag. Barøya fyr lørdag ettermiddag fikk seminardeltagerne en skikkelig fyropplevelse, da det var lagt opp til besøk til fyret som ligger i skillet mellom Vestfjorden og Ofotfjorden. Fyret ligger vakkert til med fronten ut Vestfjorden.

Tur til Barøy 

 Gunnar Eide som driver den nedlagte fyrstasjonen, fortalte en rekke historier og anekdoter om livet på Barøy fyr den gang det bodde fyrvokter med familie der ute. Barøy fyr har vært et farledsfyr for malmbåttrafikk til Narvik siden 1903. Fyret ligger eksotisk til ute i fjorden, med hverken vei eller hus i nærheten. Barøya byr på en vill og vakker natur med gode turmuligheter, men den er også preget av sterke naturkrefter. Her kan du fiske og tilberede egen fangst inne på kjøkkenet i fyret, eller på bålpannen nede ved naustet. Utvendig er fyret fullrenovert, men innvendig er stilen fra tilbake i tid behold så godt som mulig. 

Barøya fyr er et besøksfyr der man kan bestille overnatting gjennom hele året, men man kan kun komme sjøveien.

Barøy fyr, Lødingen

Fyr i kunsten

Etter det vellykkede besøket på Barøya, var det til for et engasjerende foredrag om» Fyr i kunsten» ved direktør Espen Frøysland. Han hadde funnet frem til en rekke spennende kunstverk der fyr både spilte hovedrollen, men også i biroller. Seminaret ble avsluttet søndag med et besøk til Los og Telemuseet i Lødingen. 

Espen Frøysland holdt et foredrag om fyrkunsten. Foto: Skibsaksjeselskapet Hesvik