50 the metric system
Utvær fyr er avbildet på det første utkastet til den nye 50-lappen. (Foto: Norges Bank)
Dette er en arkivert artikkel hentet fra vår gamle hjemmeside. Formateringsfeil kan forekomme.

Norges Bank har presentert det de ønsker skal bli motivene på våre nye pengesedler. Der er havet sentralt.

I vår avholdt Norges Bank en konkurranse om utforming av motiver til en ny seddelserie. Formålet med konkurransen var å komme fram til et forslag som kan være det kunstneriske utgangspunktet for utformingen av ny seddelserie og som formidler temaet «Havet» på en god måte. Av åtte finalister ble bidraget fra den grafiske designeren Enzo Finger kåret til vinner, men det er ikke hans motiver som vil prege de kommende sedlene.

Havet er tema

Tirsdag bestemte Norges Bank at de skal arbeide videre med en kombinasjon av to innleverte forslag – Snøhetta Design med sitt piksel-design skal være utgangspunkt for baksiden av seddelen. Forsiden skal ta utgangspunkt i forslaget fra The Metric System. Ut skal portrettene og

livsrommet front

Første utkast til den nye 100-lappen viser et vikingskip. (Foto: Norges Bank)

inn skal sedler med havet som tema, skriver E24.

Motivene til hver av de fem valørene skal ha disse undertemaene:

  • Havet som binder oss sammen (50-kroneseddelen), illustrert med et fyrtårn 
  • Havet som bringer oss ut i verden (100-kroneseddelen), illustrert med et vikingskip
  • Havet som gir oss mat (200-kroneseddelen), illustrert med en torsk
  • Havet som gir oss velferd (500-kroneseddelen), illustrert med en redningsbåt
  • Havet som bringer oss videre (1000-kroneseddelen, illustrert med en bølge

Tradisjonelt og moderne

– Forsidene fra The Metric System er svært godt tilrettelagt for å innarbeide nødvendige sikkerhetselementer. Uttrykket er åpent, lyst og typisk nordisk. Ved å benytte pikselmotivene fra Snøhetta Design som bakside, vil sedlene få både et tradisjonelt og et moderne uttrykk, skriver Norges Bank i en pressemelding.

Norges Bank arbeider nå videre med motiver og design, slik at synlige sikkerhetselementer beregnet for publikum og maskinlesbare sikkerhetselementer kan utformes og legges inn i sedlene. De ferdige sedlene vil derfor kunne avvike en del fra utgangspunktet. De første nye sedlene vil tidligst bli utgitt i 2017.

Norges Bank stiller ut konkurranseforslagene i Grafills lokaler i Oslo, Rosenkrantz gate 21, fra 7. til 26. oktober. Tittel på utstillingen er «Norges nye seddelserie: Havet».