Kjeungskjaer1
Fra venstre: Anne-Lise Valaas, Odd Idar Kalvå, Stein Eikset og Petter Seljestad (Foto: Ola Sendstad)
Dette er en arkivert artikkel hentet fra vår gamle hjemmeside. Formateringsfeil kan forekomme.

Kjeungskjaer2

Fjære på Kjeungskjær (Foto: Ola Sendstad)

”Menar du att det finns möjlighet att hyra Kjeungskjær fyren? Vilken dröm!!”

Tekst: Ola Sendstad

Fyrhistorisk forening mottar mange henvendelser med spørsmål, historier og meninger om norske fyrstasjoner. Et fyr som mange merker seg og raskt forelsker seg i er Kjeungskjær utenfor Ørlandet. Rett opp av havet stikker det åttekantede betongtårnet. Det minner kanskje mest om huset til mummifamilien i bøkene til Tove Jansson. Men det er ikke bare en drøm. Alle som vil kan for noen netter ha Kjeungskjæret for seg selv.

Det er Kjeungen kystlag som drifter bruken av Kjeungskjær fyrstasjon. Anne-Lise Valaas er en av dem som har vært engasjert der lenge. Fra i år er hun også ny varamedlem i det sentrale styret i Norsk fyrhistorisk forening. Sammen besøkte vi fyret og snakket om erfaringer de har gjort seg der.

Det er lett å komme seg til Ørlandet med bil eller hurtigbåt fra Trondheim. Hvis du leier overnatting på fyret er båtturen ut fra Uthaug havn gratis. Kystlaget har flere personer som bytter på å ha ansvar for utkjøring. Dette er noe deres yngre medlemmer ofte bidrar til. Lederen av Kystlaget Odd Idar Kalvå og sønn av siste fyrvokter Petter Seljestad ble med oss ut. Sistnevnte har mange minner fra besøk på fyret og mye av inventaret er beholdt siden den tid.

Det er omtrent 1 km fra Uthaug og ut til fyrstasjonen. Den allmenne utleiesesongen er fra 1. mai til ut august. Utenom denne perioden kan værforholdene gjøre landingsforholdene på fyret usikkert. På vinteren kan en raskt bli værfast. I forkant og etterkant av utleiesesongen trenger de frivillige også noe tid til vedlikehold. Det er staten som eier fyrstasjonen. Avtalen med Kystverket innebærer at Kystlaget får drifte fyret mot at de tar ansvar for innvendig og litt utvendig vedlikehold.

Ute på fyret treffer vi også Stein Eikset som har vært med i Kystlaget lenge. Han forteller om noen av arrangementene de har hatt på fyret. Hvert år arrangerer de Hurtigrutas dag. Da bidrar mange med tradisjonelle båter og frakter alle som vil ut til fyret. Sammen hilser de til hurtigruta når den kjører forbi. Det skaper både samhold på fyret og begeistring på Hurtigruta.

Kystlaget er fornøyd etter at de unngikk å få et nytt oppdrettsanlegg like ved. De fikk mange med seg på underskriftskampanjen sin om at dette ikke var egnet rett ved det viktige kulturminnet. En ny utfordring som har dukket opp er at de nylig har måttet begrense hvilke rom som er åpne for overnatting på grunn av brannrisiko. Dette må man så klart ta på alvor også i det fredede fyret, men med lite areal begrenser det hvor store grupper som kan bo overnatte.

HER kan du lese mer om Kjeungskjær fyr.

Hvis du ønsker å overnatte på fyret leies hele tårnet for 1750,- per natt. Man kan da være opptil 8 personer.

HER kan du se ledige tidspunkt og selv bestille fyret.

Men det lønner seg å være tidlig ute.