Mai 2020: Kunstner Alfred Vaagsvolds flagginstallasjon ved Lista fyr. Foto: Stine Huflåtten Ytterdahl.

Gratulerer med dagen, Fyr-Norge. La oss dele inntrykk fra nasjonaldagen på fyrene!

Det har vært en spesiell vår for oss alle. Vi har måttet holde oss mer for oss selv, og noen helt innelukket i hus. Usikkerheten rundt når man kan komme blant folk, eller bare det å få handlet i butikken, har vært stor. Kanskje vi kan trekke en liten parallell til våre forfedre og fyrfolk, som til stadighet levde i isolasjon og usikkerhet.

Nå begynner vårt samfunn å åpne sakte men sikkert opp, og vi går mot lysere tider og en «normal».  Men kanskje denne tiden har fått oss til å sette pris på de tingene vi til største selvfølge gjør til vanlig! Ikke la oss glemme dette! Når vi nå skal feire vår nasjonaldag, er fyret med i våre hjerter! Vi er stolte av vårt vakre land og vår frihet, og det norske flagg er et flott symbol på dette. I Farsund har kunstneren Alfred Vaagsvold laget en flott installasjon ved Lista fyr. Han har satt opp 1000 flagg, ett for hver beboer i bygda hans Borhaug. Det er en fryd å se hvordan det sprer seg i kommunen. Det blir laget hjerteformasjoner av flagg, og ungdomsskolen i Farsund har satt ned ett for hver elev den dagen de fikk komme tilbake til undervisning.

Selv håper jeg å kunne feire nasjonaldagen i kystdrakt og med sjøen som en del av feiringen. Det planlegges båtkortesje mange steder, og det er jo en flott måte å overholde korona-smittereglene på! Om jeg kommer meg til mitt nærfyr, Søndre Katland, er ennå usikkert. Som alltid er det været som bestemmer. Men om jeg gjør det, skal jeg stå med det norske flagg på Karl Johan. Ja, du stusser kanskje nå? Den steinsatte lille veien som en gang var på skjæret, het nettopp Karl Johan!

Er ditt fyr del av feiringen på nasjonaldagen? Da håper  vi i Norsk Fyrhistorisk Forening at du vil dele med oss andre! Ta bilder: fyr – flagg – bunad! Eller kanskje du har et blinkskudd fra tidligere år? Legg ut i Facebook-eventen vår, eller del på Instagram med taggene #norskfyrhistoriskforening og #fyreneflagger.

Vi gleder oss til å se bilder fra fyrene!

Varm 17. mai-hilsen fra
Henriette M. Skjæveland
styreleder i NFHF