Terje Stigen har skrevet flere bøker med tilknytning til norsk kystkultur. Foto: Gyldendal Norsk Forlag

Sommer og ferie er langt mer enn opplevelser i ute i naturen. – Sommeren er også tid for gode lesestunder. Vi i Norsk Fyrforening ønsker å dele noen tips om bøker som fyrentusiaster kan kose seg med i sommerferien. Den første boka vi vil anbefale er Terje Stigens reisebeskrivelse «De faste lys», sier daglig leder Henriette Marie Skjæveland i Norsk Fyrforening.

Selv om det snart er 50 år siden boka kom ut, så er den like aktuell. Gjennom Terje Stigens nennsomme penn følger leseren med på forfatterens reise fra fyr til fyr. – Boka er tilgjengelig ved en rekke bibliotek over hele landet, og flere av landets antikvariater og brukthandler. Da kan man være så heldig å få boka for bare ti kroner. Enhver med interesse for fyr og fyrlivet vil ha stor glede av hans reisebeskrivelser fra flere av våre kjente og mer ukjente fyr, I tillegg så er den vakkert illustrert av Unn Magnussen, legger Norsk Fyrforenings daglige leder til.

Magerøya

Stigen som var født på Magerøya i Finnmark, hentet inspirasjon til flere av sine bøker kystmiljøet. Romanen «Til det ytterste skjæret» handler om fiskeren Kristian som har pukkelrygg. En dag får han en mine i garnet som har ror ut på et skjær for uskadeliggjøre. Denne romanen er et sublimt eksempel på hvordan Terje Stigen fant enkle, men treffsikre symboler på verdenssituasjonen. Romanen er like aktuell i dag som da den kom ut, legger Skjæveland til.

Fyrholmen

Den siste av Terje Stigens romaner hun vil trekke frem er «Fyrholmen» der man møter Gustav Brandt som bor i et nedlagt fyr på nordlandskysten. Han hjemsøkes av fortidens demoner, men han får også besøk av den høyst levende Eva. Denne boka er tilgjengelig som e-bok både på Norli og Ark til under 100-lappen, sier Henriette Marie Skjæveland.