Det brannherjede fyret fra 1880 har fått venner og er blitt fornyet innvendig en hektisk uke i august. Foto: Terje Abrahamsen

Ildsjelene rundt det brannherjede Værøy fyr i Nordland er sprekkeferdige for tida. De har nemlig hatt eventyrlig besøk av Halvor Bakke og oppussingsteamet hans i sommer.

3. oktober avsløres det hele, og du kan glede deg sammen med Anne-Lise Johnsen, Ståle Johansen og Heidi Rønning foran TVen! De tre fyrvennene tok initiativ til å invitere Halvor Bakke og hans team i programmet «Eventyrlig oppussing» på TV3, som reiser rundt i hytte-Norge og på utposter for å pusse opp. Kystverket har også deltatt.

Framsida av Bakkes nye bok viser et utsnitt fra oppussingsarbeidet på nettopp Værøy fyr. Foto: Cappelen/Damm

– Vi har alltid drømt om å få til noe på fyret vårt ved innseilinga til verdens fineste øy, sier Anne-Lise Johnsen. De er alle tre fra Værøy, men bor for tida andre steder. Likevel har de fått Kystverket, eier av fyret, til å skrive kontrakt med dem med sikte på å sette fyret i stand og gjøre det tilgjengelig for allmennheten.

At fyret, som er oppført i mur, er utbrent etter en brann, var ikke til hinder for at de tre og Kystverket ville gi fyret en ny sjanse. Kystverket har satt fyret i stand utvendig og har stilt midler til rådighet for fyrentusiastene til innvendig istandsetting. Norsk Fyrhistorisk Forening har også bidratt ved å tilføre 25.000 kroner til oppussingsarbeidet fra Sparebankstiftelsen DNBs fond.

– Da Ståle og jeg møttes for fem år siden på Værøy, begynte vi å jobbe for å få «tak i» fyret, og det lyktes. Vi vet at mange har prøvd, men sett på det som umulig, da det ikke er noe der. Ikke strøm, ikke vann og kun et skall, forteller Anne-Lise Johnsen.

– Vi ønsker å bruke fyret til det meste. Eventyrlige overnattinger, konserter, intime sådan, utstilling for de lokale kunstnerne, kaffe, vafler, fiskesuppe osv. sånn dann og vann, sier Johnsen, som er oppvokst på øya med bare 700 innbyggere.

At Halvor Bakke har gitt ut ny bok med «Eventyrlig oppussing», er ingen hemmelighet. Heller ikke at det er nettopp et bilde fra oppussingen fra Værøy fyr som pryder forsiden.

Som så mange andre fyrvenner rundt om i landet har de tre bevist at det umulige er mulig! Vi i Norsk Fyrhistorisk Forening sender de varmeste gratulasjoner til Værøy fyrstasjon, som er et av våre medlemsfyr, og gleder oss til å kunne se programmet og resultatet!

Heidi Eikremsvik, styreleder i NFHF