Hestskjær fyr nett
Forfallet på Hestskjær er noe som har vakt stor oppmerksomhet, blant annet fordi fyret blir mye fotografert fra Hurtigruten. (CC BY-SA 3.0)
Dette er en arkivert artikkel hentet fra vår gamle hjemmeside. Formateringsfeil kan forekomme.

Kystverket har satt av 2,9 millioner kroner til å ruste opp Hestskjær fyr i 2015.

Det 20,3 meter høye fyret i Averøy kommune i Møre og Romsdal er tæret av tidens tann. Rustflekkene på det en gang så hvite bygget er synlig på lang avstand. Tak og vinduer har fått hard medfart av vær og vind, og kaien har bølgene tatt.
Men for noen få dager siden kom omsider beskjeden mange har ventet på. I 2015 står Hestskjær fyr på gjøremålslista til Kystverket. Det er satt av 2,9 millioner kroner til reparasjon av tak, vinduer og maling, skriver Tidens krav. Dette er ikke nok til å sette bygningsmassen i den stand den en gang var, men det vil kunne stoppe videre forfall og dekke over det meste av de værslitte veggene.

Kjempeglad ordfører

Ordfører i Averøy, Ann-Kristin Sørvik har siden hun ble ordfører ivret for vedlikehold av Hestskjær fyr.
– Dette er en viktig sak for hele kysthistorien til Norge. Det er mange båter som seiler forbi hver eneste dag, og da blir jeg nesten slitt flau over hvordan det ser ut, sier hun.
For kort tid siden kom omsider beskjeden hun har ventet på.
– Svaret gjorde meg kjempeglad.
Hun gir ros til Kystverket Midt-Norge for godt samarbeid og ser frem til å besøke fyret både før og under oppussingsprosjektet, forteller Sørvik til NFHF.

Skal males hvitt

Bjørn Relling, senioringeniør ved Kystverket Midt-Norge forteller til NFHF at Kystverket først og fremst skal få tilbake dagmerkefunksjonen til fyret. Bygningene er i dag grå. Samtlige tre bygninger skal pusses opp utvendig og males hvite. Beskyttelsesmuren på den gamle fyrbygningen er av stein og skal fuges opp og kalkes. Kystverket har tidligere utbedret vannlekkasje i fyret. Nå vil de sjekke samtlige tak og vinduer mot eventuelle nye lekkasjer. Landingskaret skal kontrolleres og utbedres. Det er
mulig at dette kommer som et eget prosjekt utenom bygningene. Dette må Kystverket se nærmere på neste år.

– Forfallet skjer fort

Forfallet på Hestskjær er noe som har vakt stor oppmerksomhet, blant annet fordi fyret blir mye fotografert fra Hurtigruten.
– Det er lenge siden Hestskjær er blitt malt, så det ser stygt ut med rustrennet. Men bygningskonstruksjonen er ok, det ser verre ut enn det er, fortalte avdelingsleder i Havne- og farvannsavdelingen Ole Bjørn Molnes i Kystverket Midt-Norge til fyr.no i mars.
Han fortalte også at det er en stor utfordring for Kystverket å ivareta de 30 fyrstasjonene i Midt-Norge.
– Alle fyrene våre står på knallharde steder og blir utsatt for mye slitasje. Det er en del arbeid å vedlikeholde disse, og vi er hele tida på etterskudd på grunn av at forfallet skjer så fort. Det er også vanskelig å få på plass leietakere på grunn av vanskelige landingsforhold, ifølge Molnes.