Varden på Frøsetskjær. Foto: Kari Frøseth.

På Frøsetskjæret i Trondheimsfjorden er det en kjent og kjær varde med lanterne på toppen. Varden er viktig for identiteten vår, sier Kari Frøseth.

Trondheimsfjorden er dyp, og det er ikke så mange hindringer tett mot land. Men når nyttetrafikk og fritidsbåter skal runde Byneset vest for Trondheim, må de styre klar av Frøsetskjæret. Kari Frøseth driver familiegården Frøset Østre, som har fantastisk utsikt mot skjæret og varden.
– I 1906 ble det satt opp lys på varden, sier hun.
– Min tippoldefar Ole G. Frøseth fikk i oppdrag å sørge for tilsynet. Avtalen ble tinglyst, og jobben ble lønnet med fire kroner i året.

Fyrvesenet sørget for årlig forsyning av olje, og gårdsfolket passet lanternen. Det hendte at den sluknet, og da måtte de ro ut og tenne på igjen.
– Arbeidet ble gjort helt frem til 1954, men avtalen har ingen sluttdato. Dagens Kystverket har ikke betalt for seg på en mannsalder, så vi anser at vi har penger til gode!

Ut mot skjæret

Gården Frøset Østre ligger i et vakkert kulturlandskap med kyr på beite. I dag tar familien imot gjester i flotte selskapslokaler og tilbyr aktiviteter, fortellerkvelder og konserter. Og når man skuer utover havet, er det varden med den rundtlysende lanternen som fanger blikket.
– Skjæret er et kjent landemerke som folk har et forhold til, og derfor har vi også brukt det i logoen vår.

Frøsetskjæret utenfor Byneset vest for Trondheim. Foto: Kari Frøseth.

Familien Frøseth har tradisjon for å invitere til skjær-fest med fiskesuppe og egnet drikke til. Gjerne med hvit duk og festantrekk, og én gang ble et piano fraktet ut på skjæret.
– Skjær-svømming er også en tradisjon. Det er 750 meter ut dit, og de tøffeste svømmer tur-retur. Minstemann som har deltatt, var bare åtte år, avslutter Frøseth.

Svømmere og følgebåt på vei ut til Frøsetskjæret. Foto: Kari Frøseth.