Tvistein FOTO Terje Nalum
En fornøyd gjeng er kommet i land og kan få jobbe og kose seg på holmen. Foto: Terje Nalum Klikk for større bilde
Dette er en arkivert artikkel hentet fra vår gamle hjemmeside. Formateringsfeil kan forekomme.

Å planlegge dugnader på Tvistein fyr ved Nevlunghavn er ikke enkelt. Vær og vind vil også ha et ord med i laget. Men når havet roer seg og Tvisteins Venner kommer seg i land – er alt såre vel, og de kan stå på videre.

I begynnelsen av juni var de på holmen og jobbet, og fra loggen kan vi lese at det ble revet råtne toppbord på gjerdet, høytrykkspylt, malt gulver, fikset litt på stedsriktig løftereredskap og ryddet. Det gjenstår litt maling og annet småtteri i uthuset før det kan brukes, skriver en av dugnadsgjengens medlemmer, som ser muligheter for overnatting for dugnadsarbeiderne etter hvert. Her er bildeglimt fra dugnaden i pinsen 2013.

Terje Nalum, initiativtaker til Tvisteins Venner, forteller at det dessverre er blitt få dugnader etter pinse så langt, fordi de har holdt på å blåse bort der ute. Han har likevel håp om at forholdene vil bedre seg litt framover. Sist han var ute på fyret, var det gjort innbrudd og hærverk på bygningene.

– Etter innbruddet ser det ikke ut til at noe ble stjålet, men noe hærverk for å komme inn i byggene,  sier Nalum. De jobber konstant med å utbedre vinduer.

I Tvisteins Venners vedtekter går det fram at laget er et samarbeidsprosjekt eid av Anvik Bygdelag, Brunlanes Jeger- og Fiskeforening og Kystlaget Fredriksvern.

Formålet er å bevare Tvistein for framtida som en mest mulig autentisk fyrstasjon og for å sikre allmenheten tilgang, i tråd med intensjonen i avtalen med Kystverket og prosjekbeskrivelsen. Fyrstasjonen skal drive og behandlet som om den var fredet, står det i statuttene.

Heidi Eikremsvik