Dette er en arkivert artikkel hentet fra vår gamle hjemmeside. Formateringsfeil kan forekomme.

Nye fyrbøker kommer stadig på markedet, i takt med allmennhetens adgang til fyrstasjonene. De fleste bøkene må betegnes som sakprosa, med formål å spre informasjon om fyrhistorie og fyr som reisemål. En spansk forfatter, Ana Alcolea, har imidlertid latt seg inspirere av norgeshistorien i nyere tid til å skrive en roman, med Kjeungskjær fyr (Ørland kommune, Sør-Trøndelag) som bakteppe.

Ana Alcolea har mottatt en pris for årets beste ungdomsroman i Spania. Det gjelder boka La noche más oscura (Den mørkeste natten). Handlingen i boka er lagt til siste verdenskrig, og Kjeungskjær fyr er en del av skueplassen. Russiske krigsfanger på Ørlandet inngår blant annet i persongalleriet.

 

At handlingen i denne spanske romanen er lagt til trøndelagskysten, er ingen tilfeldighet. Ana Alcolea er norsk gift, og tilbringer mye tid på hytta i Trollheimen. Et besøk på det særpregete, fredete fiskeværet Sør-Gjæslingan (Vikna kommune, Nord-Trøndelag) ble avgjørende for forfatteren. Og kanskje kan vi håpe på en oversettelse til norsk av denne nyeste romanen, for at også norsk ungdom kan få innblikk i kysthistorien gjennom skjønnlitteratur.

 

Les mer om forfatteren her.