Denne gjengen fra KRIK Averøy tilbrakte en sommernatt på Kvitholmen fyr. Foto: KRIK Averøy

Det ble et flott døgn i havgapet for ungdomsgjengen fra KRIK Averøy, med lek, bading, sang solnedgang, soloppgang og nattesøvn under åpen himmel på toppen av det gamle fyret på Kvitholmen.

Av Ane K. Engvik

Ytterst på Mørekysten ligger Kvitholmen fyr, synlig fra Atlanterhavsveien når man ser sørvestover. Med en båttur fra Skottheimsvik, krysser man et lite strekke åpent hav før man når fyr-øya. Derfor er det heller ikke hver dag man kan gå i land på Kvitholmen. Så passe med flaks må til om man planlegger en tur ut dit.

Tomine Dyrseth, Live Engdahl Finsaas og Julia Jakobsen fant ly i fyr-trappa. Foto: Ingvild Elisabet Norbø Engvik

Det første fyret på Kvitholmen ble etablert i 1842 da man bygget et tårn av naturstein. I dag er det ikke lyktehus på steintårnet og fyrdriften er erstattet av en fyrlykt like ved.

Å sove i toppen av et fyr

Og så heldige var KRIK Averøy-gjengen. Med svak bris og nok sommervarme ble døgnet tilbrakt utendørs, selv om dørene til fyrvokterboligen var åpne både dag og natt. Fyret på Kvitholmen driftes av Kystverket, mens Venneforeningen for Kvitholmen fyr sørger for dugnader og utleie av fyrvokterboligene. Og KRIK Averøy, det er en del av den landsdekkende organisasjonen Kristen Idrettskontakt.

Keita Ksenija Petersone på båtreisen til Kvitholmen. Foto: KRIK Averøy

Ti ungdom og unge voksne tilbrakte midtsommerdøgnet sammen, med ballspill, matlaging, roturer, lek og fellesskap, gitarspill og sang. Litt kjølig havbris ved solnedgang skremte ikke de som planla å sove ute. Så er det heller ikke hver natt man får mulighet til å sove i toppen av et fyr, med fri sikt til soloppgangen etter få timers søvn. Og en sommervarm søndag gav behagelig temperatur for morgen-baderne i øyas naturlige badekulp.

Midnatt og solnedgang over Kvitholmen. Foto: Maren Eline Engvik

Et hav av muligheter

Lurer du på hva KRIK? KRIK ønsker å bygge et aktivt fellesskap for all ungdom og unge voksne. For denne lokalgruppa gir nordvestlandets utemiljø et hav av muligheter for varierte aktiviteter, friluftsliv og turer. Det har gått i toppturer, turer med lommelykt og bål, ski og skredsikkerhet, og ikke minst klatring. Kanskje har de et lokallag nær deg?

Og uansett, har du mulighet, vi anbefaler alle til å overnatte i et fyr.

Det gamle og det nye fyret på Kvitholmen. Foto Ane K. Engvik