Nesodden 2018
Demontering av Nesodden tåkeklokke (Foto: Erik Jakobsen)
Dette er en arkivert artikkel hentet fra vår gamle hjemmeside. Formateringsfeil kan forekomme.

Nesodden 1932

Slik håper vi Nesodden tåkeklokke vil framstå i framtiden

Nesodden historielag er nå i full gang med å tilbakeføre Nesodden tåkeklokke til sin opprinnelige sveitserstil.

Tekst: Ola Sendstad

Nesodden tåkeklokke er vår eldste frittstående tåkeklokke, opprettet i 1883. Tretårnet var opprinnelig bygget i sveitserstil med fire arker med spir, men ble ombygget og fikk flatt tak en gang mellom 1938 og 1950. Tåkeklokken ble nedlagt i 1987. Klokketårnet eies i dag av Nesodden kommune, overtatt fra Kystverket i 1994.

Klokketårnet har stått i dårlig forfatning i mange år, men nå er det altså igangsatt et større arbeid med tilbakeføring til sveitserstil. Prosjektet startet rett før påske med demontering for å finne tilbake til opprinnelig konstruksjon. Prosjektleder og nestler i Nesodden historielag Erik Jakobsen tror og håper at en god del av det eksisterende materialet kan bevares. Nå er en lokal tømrermester i gang med tilbakeføringen, som er planlagt fullført i løpet av sommeren. I sveitserstil vil klokketårnet bli noe høyere enn i dag og nok bli et enda tydeligere identitetsskaper, der det står ytterst på Nesoddtangen, mens 10 000 båtpendlere passerer hver dag.

Det er Nesodden historielag som har initiert og driver prosjektet, med økonomisk støtte fra Nesodden kommune og Sparebankstiftelsen DNB. Historielaget vil også påta seg ansvar for vedlikehold framover. Honnør til dem for engasjement og ansvar for et viktig kulturminne.

Det blir spennende å se hvordan klokketårnet vil framstå når tilbakeføringen er fullført.

HER kan du lese mer om Nesodden tåkeklokke