Dette er en arkivert artikkel hentet fra vår gamle hjemmeside. Formateringsfeil kan forekomme.

Fyrvenner mangler ikke reisemål. Blant de mer langreiste vennene er norske gutter på tur på New Zealand. Det dårlige været – regn, tåke og minimal sikt – stoppet dem ikke fra å besøke fyret Cape Reinga på den absolutte nordspissen av Nordøya, der Stillehavet og Tasmanhavet møtes.

 

Fyrstasjonen på Cape Reinga ble opprettet i 1941, som det siste betjente fyret som er blitt bygd på NZ. Betongtårnet er åttekantet, og har en flott beliggenhet knappe 80 meter over havet. Mesteparten av NZ-kysten er for øvrig høy og med god utsikt, slik at denne beliggenheten ikke er uvanlig. Mange fyr ligger svært utilgjengelig til, men fyret på Cape Reinga kan nås via bilveg. Om lag 10 000 personer besøker fyret hvert år. Fyret ble automatisert og avbemannet i 1987.

 

Fyret erstattet fyret på Cape Maria van Diemen fra 1879, og fikk overført lanternen fra det eldre fyret. Alle kystfyr på NZ drives av Maritime New Zealand, og mer informasjon om andre fyr finnes på deres nettsider. NZ har ingen frivillig organisasjon bare for fyrvenner, men New Zealand Historic Places Trust har tatt hånd om flere fyr etter at de ble avbemannet.