alt
Dette er en arkivert artikkel hentet fra vår gamle hjemmeside. Formateringsfeil kan forekomme.

Teamet fra ’Der ingen skulle tru at nokon kunne bu’ har valgt seg ut Litløy fyr (Bø i Vesterålen, Nordland) til et av programma sine. Første filmbesøk skjedde rett før påske, i et hvitt vinterlandskap på øya i havet.

”Naturen på Litløya er blant de flotteste jeg har opplevd gjennom de årene jeg har vært med i produksjonen av ’Der ingen skulle tru at nokon kunne bu’”, sa filmfotograf Tor Sivertstøl etter at vinteropptaka var ferdige. Kystlandskapet kledde seg i hvitt for anledningen. Men til tross for snø, kom også lyset gjennom og inspirerte filmfoto­grafen.

Det er likevel fyrhuldra sjøl, Ellen Marie Hansteensen, som er hovedattraksjonen i dette programmet som viser hvordan folk kan velge å bosette seg utenfor allfarvei. For godt over hundre år siden var Litløya del av et kultursentrum i havet utenfor kysten av Bø. Men da båtene fikk motor og fastlandet lokka med strøm og innlagt vann, flytta folk fra øyriket som hadde vært bebodd i hundrevis av år. I dag er det kun Ellen Marie som bor på Litløya.

Litløy fyr ble opprettet i 1912, og automatisert og avbemannet 26. juni 2003, etter 91 års kontinuerlig drift. Ellen Marie kjøpte husene på fyrstasjonen av Kystverket i 2006, og har siden hatt det som fast boplass. Ønsket hennes er å skape et levende miljø rundt den gamle fyrvokterboligen og fyret på Litløya, året rundt. Planen er å by på kaffe eller et godt måltid, overnatting i komfortable omgivelser, og bruk av naturen. I planene ligger også små konserter og utstillinger, samt kurs og seminar.

Programleder Oddgeir Bruaset ønsker å vise litt av dagliglivet når man bor aleine på ei øy uti havgapet. Så det ble filming av båtkjøring og snømåking av noen av de 300 trappetrinna opp til fyrtårnet. Men tid ble også satt av til prat om hvordan det er å bo alene på ei lita øy i dag, og hvorfor Ellen Marie har valgt seg et slikt liv.

Til sommeren kommer NRK-teamet tilbake for å gjøre sommeropptak. Programmet er planlagt for visning høsten 2011.

 

Overnattingsgjester tas imot hele året på Litløy fyr. Les mer på websiden www.litloy.no