IMG 1279 001
Ny pir på Kvitholmen (Foto: Knut Gunnar Eide)
Dette er en arkivert artikkel hentet fra vår gamle hjemmeside. Formateringsfeil kan forekomme.

IMG 1299

Piren med Kvitholmen fyr i bakgrunnen (Foto: Knut Gunnar Eide)

Piren på Kvitholmen ble ødelagt rundt nyttår 2016. Nå har Kvitholmens venner bygget ny pir. Dette er det første prosjektet som er fullført med penger fra den nye støtteordningen til Norsk Fyrhistorisk Forening og Sparebankstiftelsen DNB.

Tekst: Ola Sendstad

Det kan ofte være en utfordring å komme i land på Kvitholmen. Siden 2010 har løsningen vært en pir med landgang. Denne piren ble ofte skadet av storm og høy vannstand, før den rundt nyttår 2016 altså ble helt ødelagt.

Styret i Kvitholmens venner ønsket å bygge opp en ny pir på samme sted, men med søyler i betong og 75 cm høyere enn piren fra 2010. Etter avtale med Kystverket og prosjektering fra Norconsult kunne den nye piren bygges på denne måten, og med avstivning i stål. Prosjektet framstår som en vellykket kombinasjon av innhenting av profesjonelle og dugnadsarbeid.

Etter planleggingen startet arbeidet med demontering av den gamle piren. Deretter ble det boret hull til stål for feste av de nye betongsøylene, før støping og oppbygging av den nye piren. Stål, sement, tilslag, treverk og alt utstyr måtte selvfølgelig fraktes med båt ut til holmen. Piren ble ferdig og tatt i bruk i sommer. Venneforeningen melder at tilgjengeligheten nå har blitt veldig bra.

Prosjektet kostet til sammen kroner 109 333,-. I tillegg har venneforeningen anslått dugnadsarbeidet til en verdi av kroner 62 700,-. Sparebankstiftelsen DNB og Norsk Fyrhistorisk Forening støttet prosjektet med kroner 25 000,- . Utover dette er prosjektet finansiert av ROA-fondet til Eide kommune, støtte fra GassROR samt en del sponsing av materialer.

Søndag 2. september inviterer Kvitholmens venner til offisiell åpning av den nye piren. Det blir båtskyss i skytteltrafikk fra Kråkholmen fra klokken 10:00 til 11:30, med retur fra klokken 14:30. I tillegg til åpning av den nye piren består programmet av «Sjark og poesi» ved Øyvind Rangøy, foredrag om Kvitholmen ved Jonny Lyngstad og salg av fiskeburgere, kaffe, kaker, svele og selvfølgelig medlemskap i Kvitholmens venner.

Med ny pir bør alt ligge til rette for at enda flere skal få gleden av flotte Kvitholmen fyr.

HER kan du lese mer om Kvitholmen fyrstasjon.

HER kan du lese mer om prosjektstøtte for ny bruk av fyr.

HER kan du se liste over kommende prosjekter.