Hestskjaret 7
Flott vær på Hestskjæret. (Foto: Marianne Johnsen)
Dette er en arkivert artikkel hentet fra vår gamle hjemmeside. Formateringsfeil kan forekomme.

Hestskjaret 15

Hestskjær fyrstasjon (Foto: Marianne Johnsen)

Hestskjærets venner arbeider for formidling av Hestskjæret fyr. Enn så lenge har de ingen avtale om bruk av fyret, men det hindrer ikke stor aktivitet og engasjement.

Tekst: Marianne Johnsen

Hestskjærets venner ble stiftet 1. november 2016, 137 år etter at fyret ble tatt i bruk(1879). Mange stiller seg kanskje spørsmålet hva vil vi med ei venneforening som ikke har leieavtale med Kystverket. Det skal sies at da vi tok fatt på venneforeningsarbeidet var vi klar over denne situasjonen, men det skulle så absolutt ikke hindre oss i å ta vare på fyrhistoria og fyret vårt. På lang sikt, kanskje vi får tatt i bruk den nyere delen som ble bygd i 1960. Det er et langsiktig ønske, som vi ikke ser på som urealistisk.

Hva gjør en fyr-venneforening uten fyr?

Hestskjærets venner er en av få venneforeninger i Norsk Fyrhistorisk Forening som ikke har tilgang til noe fyrstasjon, men det stopper oss ikke i å ta fatt på et omfattende arbeid med å samle inn historier om fyrlivet og ikke minst kvinnenes liv på fyret. Vårt æresmedlem, Jorunn Henden, er den siste kvinnen vi vet om som har bodd på Hestskjæret. Hun deler gjerne sine historier fra barndommen sin på Hestskjæret og Halten med oss.

Venneforeningen har satt seg som mål å ivareta og samle historien og om fyret og fyrlivet, ha ”Ramsalte kvelder” der kystkulturhistorie fortelles og vi vil markedsføre oss som ei
forening for alle som liker kystkultur og historie. Vi skal være en sosial arena for unge og gamle. Vi skal ha god aktivitet og med kreative sjeler, vil det bli sant ”fyrliv”.

Hestskjærets venner har hittil laget ei brosjyre og et informasjonsskilt som forteller kort om Hestskjæret. Informasjonsskiltet ble satt opp nå til turistsesongen ute på Honningsøymoloen der fyret kan beskues. Turstier er under planlegging, også her med fokus på fyrets historie. Den kulturelle skolesekken skal også fylles, med formidling av fyrhistorie til barn. Vi i venneforeningen gleder oss til flere aktiviteter framover.

Historie

Hestskjær fyrstasjon var et familiefyr frem til 1943. Da ble det et fritørnsfyr. Flere, kvinner og menn, fra Langøya, Kjønnøya, Ramsøya og Honningsøya som ligger like ved, hadde sitt arbeid der i over 20 år. Det var en farefull arbeidsplass. Vestre Hestskjæret, som fyret står på, er kun 4 meter høy, 100 meter bred og 150 meter langt. For de som bodde der kunne det derfor bli mange dager innendørs når uværet stormet som verst. Bokkassene fra Kystverket var da gode å ha for unge og voksne.

Hestskjæret ligger ved vær-utsatte Hustadvika, og for dem som bodde der var det ofte tøffe forhold. Spesielt kan vi nevne uværet i 1883 som satte fyret ute av drift i tre uker, nedskytingen av hurtigruta ”Irma” og lastebåten ”Henry” og den kjente ”Brosmevinteren” som varte i fem måneder med brosme som hovedrett, siden provianten ikke kom ut til fyret.

Hestskjæret ble automatisert og avbemannet 21.mai 1986.

 

Marianne Johnsen er styremedlem i Norsk Fyrhistorisk Forening og første styreleder i Hestskjærets venner.

HER kan du lese mer om Hestskjær fyrstasjon.