Ordfører Even Tronstad Sagbakken i Lindesnes åpnet det nye bryggeanlegget på Hattholmen fyr ved å sage en flaggprydet åre i to. Foto: Norsk Fyrforening

Ordfører Even Tronstad Sagbakken åpnet det nye bryggeanlegget på Hattholmen fyr i Lindesnes kommune ved å sage en flaggprydet åre i to. Det nye bryggeanlegget er et spleiselag mellom Kystverket, kommunen og fylkeskommunen.

Prislappen er 2,5 millioner kroner. Mange hadde tatt turen til Hattholmen for å være tilstede ved åpningsseremonien.

Mange hadde lagt turen til Hattholmen for å være med på åpningen av det nye bryggeanlegget. Foto: Norsk Fyrforening

Endelig kan dugnadsgjengen av frivillige på Hattholmen se frem mot roligere dager. Vær og vind har ført til at bryggene kom og gikk. – Etter hver vinter  var ikke spørsmål om brygga kom til å ryke, men hvor mye skader det ble på den, forteller stifteren av Hattholmens Venner, Svein Terje Pettersen.

Pettersen har opplevd å måtte sette naustet på plass etter uvær. Stormen «Frank» tok  i 2021 tok den endelige knakken på det gamle bryggeanlegget. I fjor måtte man ta i bruk en nødløsning med en midlertidig flytebrygge. Den tid er forbi med det nyåpnede bryggeanlegget som er konstruert for å tåle storm og uvær. Foruten bryggeanlegget så har Kystverket brukt en million kroner på fyrets bygningsmasse med nye vinduer og vegger.

Kystverkets Belinda Pedersen og Norsk Fyrforenings daglige leder Henriette Marie Skjæveland gratulerer leder Irene Gunnestad og ordfører Even Tronstad Sagbakken med nytt bryggeanlegg. Foto: Norsk Fyrforening

Åpent for booking

Nestleder Bjarne Hønsen i Mandal Kystlag forteller at det er mulig å booke overnatting på fyret fra juni til august, men det er fullt mulig å bestille fyret for overnatting utenom sesongen også. Da kan man ha fyret for seg selv, sier han.

Fra bryggeanlegget kommer man opp til fyret ved å følge en smal sti med rekkverk – på sammen måte som de som betjente og bodde på fyret før det ble automatisert. Hattholmen har sengekapasitet på 16 personer. Gjestene har tilgang til fyrets kjøkken for å kunne lage mat.

Frivilligheten viktig

-Det er imponerende å se det flotte bryggeanlegget som nå er åpnet på Hattholmen fyr. Her ser vi hvor bra det kan bli når frivilligheten, Kystverket, kommunen og fylkeskommunen går sammen for å skape noe som kommer allmennheten til gode, sier daglig leder Henriette Marie Skjæveland i Norsk Fyrforening. Sammen med styreleder Sven Gjeruldsen representerte hun foreningen ved den offisielle åpningsseremonien av bryggeanlegget. Anlegget har kapasitet til å ta i mot inntil 40 båter på en varm sommerdag.

Ordfører Even Tronstad Sagbakken og arbeidsleder Harald Øyslebø inspiserer bryggeanlegget som kan i mot opptil 40 båter. Foto: Norsk Fyrforening

Rekreasjon

-Her på Hattholmen fyr kan store og små finne roen. og tid til rekreasjon og ettertanke. Det er frivillige fra Mandal Kystlag som står for driften av overnattingsfyret og de har gjort en formidabel innsats for å klargjøre fyret for en sesong med overnattingsgjester og dagsbesøkende, legger hun til.

Hattholmen fyr er et attraktivt sted for fyrferie og fyrbesøk. Foto: Norsk Fyrforening

Skjæveland håper utbyggingen på Hattholmen skal føre til at flere opplever fyrlivets gelder og forstår betydning  av hvorfor det er viktig å ta vare på fyrstasjonene langs kysten. Ny bruk av fyrene gir mange flotte naturopplevelser i skjærgården. – Dette ville ikke ha gått uten innstasen fra de mange frivillige ildsjelene i Mandal kystlag og Hattholmens Venner, sier Norsk Fyrforenings daglige leder.