Ona fyr. Foto: Frode Pilskog.
Dette er en arkivert artikkel hentet fra vår gamle hjemmeside. Formateringsfeil kan forekomme.

22811638 844333212389567 1143511355 n

Mange fremmøtte for feiring og foredrag (Foto: Janne Husøy)

22811487 844333815722840 225751787 n

Kake for Ona fyr (Foto: Tonje M. Viken)

Fantastisk feiring av Ona fyr

Tekst: Torstein Viken

Fredag 20. oktober og lørdag 21. oktober feiret vi at Ona fyrstasjon fyller 150 år. Det ble en fantastisk feiring og jeg vil rette en stor takk til alle bidragsytere.

Jubileumsmarkeringen fulgte programmet og startet med en vandring opp til fyret, hvor regiondirektør i Kystverket Harald Tronstad ønsket velkommen. Det ble trangt om plassen da 120 personer møtte opp. På slaget klokken 16:53 skålte vi i musserende vin og markerte at det var nøyaktig 150 år siden fyret ble tent for første gang.

Deretter fortsatte festen på forsamlingshuset Stormly, hvor ordfører i Sandøy kommune, Oddvar Myklebust kom med en blomsterhilsen til jubileet. Knut Baar, avdelingsleder ved Sunnmøre museum holdt foredraget «Med fyr og flammer bygde vi landet». Deretter ble det servering av kaffe og kaker. Dagen ble avsluttet med pubkveld i regi av Ona Havstuer.

Lørdagen startet med omvisning i fyret og fyrmesterboligen hvor også fyrmuseet i kjelleretasjen holder til. Deretter møttes vi på forsamlingshuset Stormly hvor festleder Svein Bjørnerem tok styringen, og regiondirektør Harald Tronstad igjen ønsket velkommen. Også her var det «stinn brakke», med ca. 150 personer. på programmet sto foredragene «Onasamfunnet kring 1867»  ved Jarle Sanden, museumsdirektør ved Romsdalsmuseet, «Byggesett av jern. Bruk av jern i utbyggingen av det norske fyrvesenet» ved Gunnar Molden, forsker/konservator for Næs Jernverksmuseum,  «Fyrbyggerne» ved Frode Pilskog, avdelingsleder ved Dalsfjord fyrmuseum og «Kystverket i dag» ved Bjørn Relling, senioringeniør i Kystverket.

Programmet bød også på diktlesning ved Kirsti Mathilde Thorheim, filosof og forfatter, musikalsk hilsen fra komponist, pianist og kantor i Sandøy, Robert Coates, allsang og minikonsert ved Trond Ihle og Svein Løvold. Mellom innslagene ble det også et lite intervju av pensjonert statslos Ottar Jens Eik og tidligere konservator for Romsdalsmuseet Signy Haraldsen.

Regiondirektør Harald Tronstad overrakte gaver til initiativtakerne og arrangørene for arrangementet, Turid Myrvang, Tonje M. Viken og undertegnede Torstein Viken. Det lokale fyrmuseet fikk også Kystverkets godkjenningsstempel i form av Kystverkets skjold montert på veggen i museet.

Ved Ona Havstuer fikk man kjøpt seg jubileumsmiddag, og senere på kvelden ble det dans i regi av Ona Havstuer.

En fantastisk dugnadsgjeng stilte opp og hjalp til under hele arrangementet, og hadde i forkant bakt over 20 kaker til lørdagens kaffe. Igjen takk til disse!

Torstein Viken er eier og driver av den private delen av Ona fyrstasjon og medlem av Norsk Fyrhistorisk Forening.

HER kan du lese mer om Ona fyrstasjon

HER kan du følge med på aktiviteter på Ona fyr