Drømmen om å besøke nye fyr er det mange som har. Norsk Fyrforenings styremedlem, Tor Magne Gangsøy, har lenge hatt lyst til å besøke Ona fyr. På veien dit «fant» Tor Magne  ytterligere et fyr. Bli med og les hans flotte reisebrev.

«Hadde lenge hatt lyst til å besøke Ona fyr og kjøre den nye Nordøyvegen som vart åpna i 2022. Dette er ett vegprosjekt som knyt Nordøyane i Ålesund til fastlandet.

Tulipanene blomstrer på Ona Fyr. Foto: Tor Magne Gangsøy

Etter ei overnatting i Ålesund blei kursen sett for Ona fyr. Egentlig var det tur til Åndalsnes som sto på turplanen for dagen, men glad er jeg som under frokosten fant ett mye bedre sted å tilbringe neste natt.

I det man svinger vestover med Lespøya i sikte så senker roen seg, det er ett eller annet med havet som bringer en spesiell ro.

Ulla fyr

Første stopp blei Ulla fyr, her blei det ein tur rundt på fyrstasjonen for å utforske, da dette var mitt første besøk på fyrstasjonen. Ein flott fyrstasjon og konfirmanten som feira her denne dagen kunne ikke fått ett bedre sted å feire den store dagen.

Flott utsikt fra fyret. Foto: Tor Magne Gangsøy

Etter ein lunch på ei Strand ikke langt fra Ulla fyr med ferske bakevarer frå Søvik, gjekk turen vidare ute i havgapet. Nokre stopp for utforsking, nokre tunellar og bruer seinare, så sto man på ferjekaia på Finnøya.

Det viste seg at det kan være greit med god tid når man velger denne vegen. Den ferja eg tenkte ta, bomma eg på med ca 2 timer, så her er det som man forstår nok av ting å sjå og utforske langs veien.

Magisk

Et fantastisk havlandskap er inkludert i ferjereisen til Ona Fyr. Foto: Tor Magne Gangsøy

Vel ombord i ferja så segla denne i ett heilt fantastisk havlandskap der den gjekk mellom små holmer og skjær og man ser her viktigheta i å merke desse for å lede skip og sjøfolk trygt fram.

Etter ei lita stund låg den der. Øya Ona som eg har hatt eit ønske om å besøke i mange år.

Drømmen ble virkelighet for Norsk Fyrforenings styremedlem Tor Magne Gangsøy. Endelig kom han til Ona fyr.

Man blir møtt av mange små koselige hus og eit fyr på toppen av det heile, magisk. Etter innsjekk hos Frode på Ona Havstuer gjekk kvelden til utforsking av øyene Ona og Husøya. For ein herleg plass å besøke og tilbringe ein heil kveld. Gjekk øyane til endes, prata med fastbuande langs veien, som forøvrig er ett over gjennomsnittet hyggelig folkeslag, fekk høyre historier fra gamle dagar og korleis det er å bu der ute i dag, til dei som lurer så bur der 15 personer på Ona. Det åpne museet Steffågarden er også verdt ett besøk. Middagen sto Frode på Ona Havstuer for og eit meget godt måltid med torsk blei servert.

Steffågarden er verd et besøk. Foto: Tor Magne Gangsøy

Søndagen og heimreisedag tok eg turen innom fyrstasjonen på Ona. Den er i dag i privat eige og eit hyggelig ektepar brukar den i dag som sin private heim. I kjellaren er det keramikkverksted og muligheter for å komme inn å både sjå men også kjøpe av produkta som vert laga. Det er også nokre små butikkar nede ved havna som er verdt ett besøk og uansett kor man gjekk, blei man møtt med eit smil».

Tor Magne Gangsøy