alt
Dette er en arkivert artikkel hentet fra vår gamle hjemmeside. Formateringsfeil kan forekomme.

I Johan Theorins bok «Nattefokk» (2009) er en fyrmesterbolig på Öland åsted for flere generasjoner mord og mysterier. «Nattefokk» er den andre boka fra Theorin i en serie på fire kriminalromaner fra Öland. Boka fikk prisen Glassnøkkelen for beste skandinaviske kriminalroman i 2008.

Da boka kom på norsk første gang i 2009, fikk den strålende kritikker av norske anmeldere («Deilig skummel familiekrønike», «Suveren spøkelseskrim»). Den ble også omtalt som «Årets påskekrim» såvel i Aftenposten som i Dagbladet. Forfatterens ry som en av Skandinavias beste krimforfattere ble dermed ytterligere styrket. Boka er i 2010 kommet i serien Gyldendal Krim. 

Forsidebildet på boka viser et tårn som er svært likt fyret på Ölands Norra Udde. Denne fyrstasjonen ble opprettet i 1845, og automatisert og avbemannet i 1976. Mer informasjon finnes i Svenska Fyrsällskapets Fyrhandbok (Se nettsida http://www.fyr.org for mer info). Det 32 meter høge kalksteintårnet leer på seg i hard vind, men står trygt på fundamentet. Omvisning og kafébesøk er mulig for åstedsgranskere som vil kombinere det spennende med det behagelige.