Familien som har eid Prestøyene fyr på Helgelandskysten selger fyrstasjonen. Foto: Dontbenegativefoto

Prestøyene fyrstasjon utenfor Brønnøysund er lagt ut for salg for 5, 2 millioner kroner. Flere interessenter har allerede tatt kontakt med eiendomsmegleren som står for salget.

– Prestøyene er den tredje fyrstasjonen som er lagt ut for salg på det åpne markedet i løpet av et år. To av fyrstasjonene var det staten som solgte, mens Prestøyene har vært i privat eie i mange år. Jeg håper at Brønnøy kommune kjenner sin besøkelsestid og kjøper Prestøyene fyr – slik at området kommer allmennheten til gode, sier daglig leder Henriette Marie Skjæveland i Norsk Fyrforening.

Den som kjøper Prestøyene fyrstasjon får flere øyer og et naust med på kjøpet. Foto: Dontbenegativefoto

Fyret på Østre Prestøy ble tent høsten 1896 da Brønnøysund fyrstasjon ble nedlagt. Prestøyene fyr besto av bolighus, uthus med fjøs, vedbod og arbeidsrom, naust og en landing med svingkran på toppen. Fyret ble også utstyrt med 5. ordens linse som ble plassert i lyktehuset på taket av bolighuset. I 1935 ble Prestøyene fyr ble nedlagt og avbemannet. Fyrlyset ble erstattet av en fyrlykt på underbygning, mens resten av anlegget ble solgt til privat kjøper.

Utsatt for brann

Fyrstasjonen brant i 2014, men eierne fikk gjenreist bygningene slik de var. – Fyrstasjonen er delvis renovert etter brannen i 2014 og fremstår som nesten ferdig utvendig med skifer fra Alta, historisk kledning og kobbertak. Innvendig gjenstår alt arbeidet, forteller eiendomsmegler Kristoffer Bjørnvik.

Prestøyene fyr brant for ti år siden, men er gjenoppført slik det opprinnelig er. Innvendig så er fyret ikke innredet. Foto: Dontbenegativefoto

Prestøyene fyr består av flere øyer med  fjøs, uthus, og med tilhørende naust i en beskyttet havn. Øygruppen er en oase i skjærgården, med flere idylliske strender, svaberg og naturlige basseng. Det frodige kulturlandskapet rammes inn av svaberg og hvite strender mot det klare havet mot sandbunn og berg under.

Eiendomsmegler Bjørnvik sier det har vært stor interesse for eiendommen med Prestøyene fyrstasjon.