34551848151 0e8dd0b022 k
Europas prisvinnere (Foto: Europa Nostra)
Dette er en arkivert artikkel hentet fra vår gamle hjemmeside. Formateringsfeil kan forekomme.

IMG 4066

Styreleder Tormod Steen mottar prisen (Foto: Tommy Christensen)

IMG 4041 e1495107362555

I forkant av prisutdelingen presenterte daglig leder Ola Sendstad Norsk Fyrhistorisk Forening på konferansen (Foto: Tommy Christensen)

Norsk Fyrhistorisk Forening har mottatt Europas største kulturminne pris: Eus kulturminnepris / Europa Nostra.

Tekst: Tormod Steen

Under en svært høytidelig seremoni i St. Michael-kirken i Turku, hadde jeg 15. mai gleden og æren av å ta i mot EUs kulturminnepris / Europa Nostra-prisen i kategorien «Dedicated service» på vegne av Norsk Fyrhistorisk Forening. Denne begivenheten gjør meg svært stolt. Prisen deles med alle våre medlemmer. Jeg nyter æren og stunden og håper at dette vil bidra til å styrke Norsk Fyrhistorisk Foreningens og alle medlemmenes arbeid – til glede for hele Norges og Europas befolkning.

Sammen med 28 andre kulturminneprosjekter fra hele Europa ble Norsk Fyrhistorisk Forening hyllet under den store Europa Nostra-kongressen. Til stede var også Europa Nostras president Maestro Placido Domingo og europakommisjonær for utdannelse, kultur, ungdom og idrett, Tibor Navracsics, som begge personlig gratulerte de norske vinnerne. Det norske prosjektet «kongeveien over Filefjell» ble også premiert med pris i klassen «Conservation». Gratulerer også til dem.

Norsk Fyrhistorisk Forening er en forening som organiserer lokale initiativ på 76 norske fyr og mer enn 5 000 menn og kvinner som gjør et fantastisk frivillig arbeid langs hele kysten av Norge. Foreningen lever langt under fattigdomsgrensen med et årlig budsjett på bare rundt 400.000 kroner. Tross det nådde vi opp i en konkurranse mellom mer enn 200 innsendte prosjekter fra hele Europa – i et spenn fra prosjekter knyttet Santiago de Compostela til greske templer.

I juryens begrunnelse skriver de at Norsk Fyrhistorisk Forening ”har lykkes i å bevare de norske fyrene som en del av en felles europeisk kystkulturarv. På en imponerende måte har NFHF bidratt til en levedyktig bevaring av norske fyr ved å skape mindre næringer ved fyrene som f,eks, kafeer og overnattingssteder». Under prisseremonien ble frivilligheten understreket som et viktig element i hvordan de norske fyrene har lykkes i sitt bevaringsarbeid og ikke minst som et viktig element i det fremtidige Europa.

Konferansen var en viktig mulighet til å fremme norske fyr og offentlig og frivillig samarbeid i kulturvern. Stor interesse motiverer til videre arbeid.

Gratulerer igjen til alle medlemmer.

HER kan du se en videopresentasjon om NFHF fra prisutdelingen

Tormod Steen er styreleder i Norsk Fyrhistorisk Forening