staveneset barn nett
Stavneset fyr på Averøy i Møre og Romsdal er et populært besøksmål for store og små. (Foto: Stavnesets venner)
Dette er en arkivert artikkel hentet fra vår gamle hjemmeside. Formateringsfeil kan forekomme.

Stavneset fyrstasjon er Averøys mest besøkte utested. Stavnesets venner gjør en stor innsats for å holde fyret fra 1842 i god stand.

Monica Lindanger

I 2013 har Stavneset fyrstasjon rundt 1000 besøk hver måned. Stien til fyret er vedlikeholdt og i god stand, ved god hjelp av lokale krefter. Langs stien står det nå flere bord og benker til bruk, og nå er stien tilgjengelig for alle i alle aldre. Flere firma på Averøy og Kystverket som har bidratt med bord og grus.
– Finere utsiktsposter skal du lete lenge etter. Flinke dugnadshender sørget for at disse ble festet før stormen Hilde kom på besøk. Det er en glede å se at dette er et tilbud som brukes, skriver leder Inger Aasen i Stavnesets venner i en epost til Norsk Fyrhistorisk Forening.

Møtested

Sommeren 2013 kom det flytebrygge ved naustet. Den ble et populært tilbud til småbåteiere og de som brukte stanga for å få tak i matfisk. Brygga er nå trygt i opplag til neste sommer.
– I sommer ble fyret malt to ganger. Det er viktig at disse stolte katedralene langs kysten blir tatt vare på. Fyret på Stavneset ble malt på dugnad, kanskje det kan være en idé også for Hestskjær å ta malerkosten i egne hender? spør Aasen.
Åpen kafé og salg av nystekte vafler på søndager om sommeren har skapt et møtested og et populært tilbud som også besøkende utenfor Averøya setter pris på.

Bokk
staveneset malere på fyret nett

I sommer ble fyret malt to ganger på dugnad. (Foto: Stavnesets venner)

asse for barn

Stavneset har fått god velvilje fra Kystverket for den aktiviteten som er ute ved fyret. I vinter skal det settes inn nye vinduer i husene oppe ved fyret og nede i hovedhuset og ruste opp bygningene til å bli i bedre stand.
– Det er moro å stå på når vi får så gode tilbakemeldinger, syns Aasen.
Det er satt opp bokkasse ved siden av turkassen, og i den ligger det barnebøker. Dette er gave fra biblioteket og skal ikke returneres. Man kan ta dem med hjem, gi dem videre til noen andre eller lese boka ute ved fyret. Kassen, og maling av kassen, er gave fra venner av Stavneset. Men bokmåsen på kassen savner navn, og Stavnesets venner håper barn som er på tur på Stavneset kan gi den et navn.

Stavnesets venner vil ha flere venner

Venneforeningen er avhengig av å ha mange venner til å dra lasset, det er stadig flere som vil være med, og de har bruk for alle.
– Stor takk til alle Stavnesets venner som stiller opp på dugnad, uten dere kunne vi ikke ha dette tilbudet, sier Aasen.

Tips oss gjerne om aktiviteten ved ditt fyr. Send mail til info@fyr.no