På Tvistein fyr kan man møte en som bodde på fyret som barn den gang det var bemannet. Foto: Marianne Johnsen, 2022.

I august er det 25 år siden Norsk Fyrhistorisk Forening ble stiftet, og dette skal feires over tre dager i Stavern helgen 19. til 21. august.

Tekst: Sven Gj. Gjeruldsen

Gjennom hele helgen vil det være fyraktiviteter for store og små i den gamle militærleiren og ute på fyrene Svenner, Stavernsodden og Tvistein. Fyrentusiaster og andre tilreisende fra hele landet vil sette sitt preg på alt som skjer i vestfoldbyen denne helgen.


-Vi har valgt å legge jubileet til Stavern fordi dette er et sted det er enkelt for alle å komme til og ta del i vårt store jubileum. Det er kort vei til tre fyr som man kan besøke, og området i den gamle militærleiren inviterer til et mangfold av aktiviteter, utstillinger og konserter. Stavern har alt vi fyrfolk drømmer om – og det er ikke lite, forteller styreleder Henriette M. Skjæveland i NFHF.

Lokal forankring

NFHF samarbeider tett med drivergruppene på Svenner fyr, Stavernsodden fyr og Tvistein fyr, samt Stavern kystkultursenter og kystlagene Fredriksvern og Gokstad, om jubileumshelgen. Det vil være gode muligheter for alle våre medlemsfyr til å vise seg frem og fortelle om de aktivitetene man driver med på hjemstedet. Her vil det være mulig å selge lokal kunst og opptre med egne kulturkrefter.
– Vi håper virkelig at våre medlemsfyr benytter anledningen til å reise til Stavern for å vise seg frem.

Denne gjengen har i flere måneder arbeidet med å planlegge Norsk Fyrhistorisk Forenings 25-årsjubileum i helgen 19. til 21. august. Fra venstre styreleder i NFHF Henriette M. Skjæveland, Christin Lindberg Skansen (Svenner fyr), styremedlem Marianne Johnsen (NFHF), Espen Bergan (Svenner fyr), Terje Nalum (Tvistein fyr), Charlotte Nalum (Tvistein fyr), Yngve Rakke og Pål-Justin Riksfjord Svendsen (Stavernsodden fyr og Kystlaget Fredriksvern). Foto: Skibsaksjeselskapet Hesvik, 2022.
På Stavernsodden fyr vil det bli lagt vekt på aktiviteter for de minste. Foto: Skibsaksjeselskapet Hesvik, 2022.


Fyrkonsert

Programmet for jubileumshelgen begynner å ta form. Fredag kveld vil det være en stor gratiskonsert på Svenner fyr med den anerkjente visesangeren Louis Jacoby. Lørdag vil det være et offisielt program ved siden av en rekke aktiviteter i leiren og på fyrene. Ved dampskipskaia vil Kystverkmuseas skip «Gamle Oksøy» ligge til kai. Det blir lagt opp til transport ut til det enkelte fyr der det vil være egne program. Utover ettermiddagen og kvelden lørdag 20. august vil det blir arrangert flere konserter på Galeiscenen.

NFHFs 25-årsjubileum innledes med en stor gratis utendørs fyrkonsert på Svenner fyr. Foto: Marianne Johnsen, 2022.


Fyrhistorisk gudstjeneste

Søndag formiddag vil det bli holdt en «fyrhistorisk» gudstjeneste i den ærverdige Fredriksvern garnisonskirke, og det vil bli muligheter til å vandre på den mer enn tre mil lange kyststien med kompassrosen på Rakke og flott utsikt til alle fyrene.


Gode kommunikasjoner

Stavern ligger ideelt til enten man kommer med båt, bil, tog eller fly. Det går rutebuss direkte til festivalområdet fra Torp lufthavn og fra jernbanestasjonen i Larvik. Rundt Stavern finner man flere campingplasser og hotell. Eller hva med å booke seg inn på et av de tre fyrene i nærheten?

Larviks varaordfører Rune Høiseth ønsker styreleder Henriette M. Skjæveland og alle fyrentusiaster velkommen til jubileumsfeiring i Stavern. Foto: Skibsaksjeselskapet Hesvik, 2022.